Cappuccino di asparagi (cappuccino van asperges) - Geweldig met een gekoelde prosecco

Anders, Voorgerecht, 4 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 30 minuten, Bereiding: 40 minuten,

Laatst aangepast: 18-07-2011 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 bosje dunne, groene asperges
  • 30 gr. boter
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 125 ml. room
  • nootmuskaat, naar smaak

Bereiden

Breek de asperges bij hun natuurlijke breekpunt af. Elke asperge breekt ongeveer 5 cm. van het uiteinde af. Verwijder de houtige stukjes schil van de asperges met een dunschiller. Laat de kop heel. Bewaar de resten. Kook de asperges 3 minuten in licht gezouten kokend water of tot ze al dente zijn. Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in een ijsbad. Leg de achtergehouden resten in 500 ml kokend water, doe een deksel op de pan en laat dit 40 minuten zachtjes sudderen of tot de bouillon een volle aspergesmaak heeft. Bewaar 300 ml. van de bouillon en zet weg tot gebruik. Giet de afgekoelde asperges af. Snijd de kopjes eraf en zet die weg. Hak de stelen grof. Bak de kopjes snel met de helft van de boter. Bak in een andere pan de grof gehakte stelen met het sjalotje en de rest van de boter. Breng op smaak met zout en peper en zet weg. OM TE SERVEREN Verwarm de kopjes en stelen voorzichtig apart in twee droge koekenpannen met anti-aanbaklaag. Klop de room met een handmixer op tot er zachte pieken ontstaan en doe over in een spuitzak. Verwarm de bouillon. Doe in elk champagneglas ongeveer anderhalve eetlepel aspergestukjes. Giet daarop 65 ml. aspergebouillon , doe ongeveer 3 aspergekopjes erbij, schep een toef room erop en garneer met nog een aspergekop. Bestrooi met versgeraspte nootmuskaat en serveer meteen. TIP: Afgezien van de room, worden bouillon en asperges warm geserveerd.

Materialen

4 champagneglazen

Bronvermelding