Sformatino mediterraneo - een melange van courgette en ricotta met een bietensaus en gegarneerd met gefrituurde wortel

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 45 minuten, Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 07-11-2011 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • BUITENKANT
  • 3 courgettes, in dunne plakken, gegrild
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 1 eetlepel (blad)peterselie, gehakt
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • VULLING
  • 240 gr ricotta
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
  • 40 gr pecorino (di Pienza), in kleine blokjes
  • 1 ei, licht geklopt
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • BIETENSAUS
  • 1 middelgrote biet, gestoomd en gepureerd
  • 2 eetlepels groentebouillon
  • 3 eetlepels (gewone) yoghurt
  • 1 eetlepel (blad)peterselie, gehakt
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • zout en versgemalen witte peper naar smaak
  • GEFRITUURDE WORTELS
  • 3 wortels, geschrapt, in lange repen gesneden
  • plantaardige olie om te frituren
  • zout

Bereiden

BUITENKANT Marineer de gegrilde courgettes met de rest van de ingrediënten en zet een half uur weg. VULLING Klop de ricotta met een vork romig. Voeg de overige ingrediënten toe, meng en zet weg tot gebruik. BIETENSAUS Haal de bietenpuree door een zeef en meng goed met de overige ingrediënten. GEFRITUURDE WORTELS Frituur de wortels in de hete olie tot knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout. OM AF TE MAKEN Beleg de bodem van de muffinvormpjes of vuurvaste schaaltjes met vetvrij papier. Leg daarop de plakken courgette, laat ze iets overhangen. Lepel de vulling in de vormpjes en vouw de courgettes erover. Zet ze in een bakblik met een rand van 5 cm en vul deze tot halverwege de vormpjes met kokend water. Dek af met een vel bakpapier en zet 25 minuten in een oven van 180 graden/gasstand 4. Haal de vormpjes uit het water en keer ze voorzichtig met behulp van een spatel. Schep in het midden van elk bord een lepel warme bietensaus. Zet de courgettemelanges voorzichtig in het midden van de saus en garneer met de gefrituurde wortel. Serveer meteen.

Materialen

zes muffinvormpjes of vuurvaste schaaltjes vetvrij papier

Bronvermelding