Slow cooking lamsbout met honing

Anders, Hoofdgerecht, 8 personen, Wereldkeuken.
Voorbereiding: 10 minuten, Bereiding: 500 minuten,

Laatst aangepast: 17-10-2013 | 18 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 glas witte wijn
  • 1 lamsbout van ongeveer 1,5 - 2 kg
  • 300 ml vloeibare honing
  • 6 teentjes knoflook
  • bosje verse rozemarijn
  • 2 theelepels gemalen peper met citroen (ev verse citroenrasp)

Bereiden

mengsel maken van honing, helft knoflookteentjes, helft rozemarijn kneuzen en toevoegen, tenslotte de peper met citroen. Andere helft knoflookteentjes en puntjes rozemarijntakjes in diverse inkepingen in het vlees steken. Voldoende diep maken! Lamsbout met honingmengsel insmeren en in de oven plaatsen, temperatuur 80 graden, niet op de hele lucht stand maar conventionele onder- en bovenwarmte. Kerntemperatuurmeter op 65 graden instellen. Lamsbout tijdens het langzame garen regelmatig met het honingmengsel blijven insmeren. Tegen het einde witte wijn in de schaal gieten en het iets verdunde mengsel van honingsaus, wijn en vleessappen over de bout blijven smeren. Reken op zeker 6 uur in de oven maar het komt niet op een kwartiertje aan, wel zo relaxed. Aanvankelijk loopt de temperatuur van het vlees redelijk snel op maar de laatste graden doen er lang over, eventueel de oven hoger draaien voor het laatste beetje (190 graden) als dat zo uitkomt. Afdekken hoeft niet. Eventueel even nog grillen zodat de honing iets meer korst geeft. Het vlees is geweldig zacht en mals, mooi roze gebleven.

Materialen

braadslede! kerntemperatuurmeter

Bronvermelding