Lasagne alla MONTALI, culinair, vegetarisch, Italiaans

Pasta, Hoofdgerecht, 8 personen, Italiaans.
Bereiding: 75 minuten,

Laatst aangepast: 27-03-2016 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • VELLEN PASTADEEG*
  • 165 gr. Italiaans '00'-meel (of patentbloem)
  • 85 gr. Grano Duro-meel (fijngemalen tarwemeel ook wel
  • bekend als hard tarwemeel of als
  • durum tarwemeel)
  • + extra om te bestuiven
  • 2 eieren
  • 3 eidooiers
  • snufje zout
  • 1 theelepel e.v. olijfolie e.v.
  • CHERRYTOMATENSAUS
  • 250 ml. olijfolie e.v.
  • 32 cherrytomaten, horizontaal doorgesneden
  • 5 eetlepels broodkruim
  • 1 eetlepel basilicum, gehakt
  • 1 eetlepel (blad)peterselie, gehakt
  • 1 teen knoflook, gepureerd
  • zout, versgemalen peper naar smaak
  • VELOUTÉ
  • 360 ml. groentebouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 5 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels room
  • 6 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 6 eetlepels geraspte peccorino romano
  • 6 eetlepels geraspte emmentaler
  • OM AF TE MAKEN
  • 8 eetlepels geraspte Parmigiano Reggiano
  • 0,5 portie pesto
  • 3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
  • 30 gr. zwarte olijven, ontpit, gehakt en onder olie gezet
  • 300 gr. rucula
  • olijfolie e.v.
  • zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiden

VELLEN PASTADEEG* Zeef al het meel op een glad werkblad en maak een kuiltje in het midden. Klop in een andere kom de andere inggrediënten en doe ze in het kuiltje. Vorm met de vingertoppen tot een samenhangend deeg. Haal het deeg bij elkaar en kneed 5 minuten goed door tot de structuur glad en elastisch is. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat 15 minuten rusten. Snijd het deeg in drieën, rol elk stuk uit (op stand 6 door de pastamolen van de pastamachine) en leg op een met meel bestoven werkblad. Steek cirkels van 10 cm uit met een stker en leg ze op met meel bestoven vetvrij papier. * Je kunt eventueel verse lasagnebladen kopen. CHERRYTOMATENSAUS Verdeel een sliertje olijfolie op een bakplaat van 23 x 33 cm. Leg de tomaten erop, opengesneden kant boven. Meng de andere ingrediënten, minus 3 eetlepels olijfolie, in een kom en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de tomaten met het broodkruimmengsel, druk het licht aan met je vingers. Schenk de rest van de olie er overheen en bak 30 minuten op 175 graden C/gasstand 4, of tot goudbruin. VELOUTÉ Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur laag. Smelt de boter in een andere pan op middelhoog vuur en voeg al roerend de bloem toe tot de roux goudbruin is. Voeg de bouillon toe, klop op om te mengen. Roer tot romig, ongeveer 5 minuten. Roer de room en de kazen erdoor. Dek af en zet weg tot gebruik. AFMAKEN Brengt een pan met lichtgezouten water aan de kook en zet het vuur laag. Warm de velouté opnieuw op en verdeel 2 eetlepels saus op ieder bord. Kook de pasta in twee porties in het water. Leg, zodra de pasta boven komt drijven, een rondje op ieder bord boven op de saus. Bedek met meer saus, wat Parmigiano Reggiano, een theelepel pesto en 4 halve tomaatjes. Leg daar een tweede rondje op en herhaal de vulling. Bedek met een laatste rondje en leg hier wat kaas op, wat pesto en pijnboompitten. Doe er als laatste olijven en een handje rucula op. Sprenkel er wat olijfolie over en breng op smaak met zout en peper.

Bronvermelding