Appeltaart met kaneel-vanillevulling

Gebak, Nagerecht, 12 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • appels

Bereiden

Voor de bodem: * 250 gram bloem * 1 klein ei * mespunt zout * 125 gram suiker * 125 gram (room)boter Voor de vulling: * 1 kilo goudrenetten, cox's orange of boskoop, geschild en in stukjes * 125 gram rozijnen, gewassen * 2 eetlepels bruine suiker * 2 volle eetlepels custardpoeder * 1 bekertje zure room (125 milliliter) * 1 deciliter melk * 2 eetlepels vanillesuiker * 2 volle theelepels gemalen kaneel * springvorm van 26 centimeter doorsnee Bereiding: De bloem in een ruime kom zeven, de suiker en zout erbij voegen. Een kuiltje maken, de koele boter in kleine klontjes over de rand van de bloem verdelen (of de boter in de bloem met twee messen in knikkers verdelen), het ei erin breken, kort mengen met de bloem, 2 eetlepels koud water erover sprenkelen en daarna snel met koele hand een egale deegbal kneden. Als het deeg te kruimelig blijft, voeg dan nog extra water toe.Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten op een koele plaats). Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix voor de vulling de zure room, melk, vanillesuiker, kaneel en custardpoeder goed door elkaar zodat een gladde vloeistof ontstaat. Rol het deeg uit tot een doorsnee van ongeveer 30 centimeter is bereikt en bekleedt de springvorm met de deeglap. Meng de appels met de bruine suiker en rozijnen en schep de appelmassa in de springvorm. Schenk het roommengsel over de appels. Plaats de taart onder het midden in de oven en bak 65-75 minuten. Zowel lauw als koud erg lekker!

Bronvermelding