'Zelf eieren pasteuriseren' Gepasteuriseerde eieren voor rauwe eiergerechten als Tiramisu of Mayonaise salmonellavrij

Anders, Bijgerecht, 1 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 28-06-2015 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onder

Bereiden

Ingrediënten Eieren Hulpmiddelen Een kookthermometer met alarm; twee steel pannetjes met water; een gasfornuis Voorbereiding Verwarm water tot 60 graden, draaien het gas uit, wachten tot de temperatuur tot 57 graden gedaald is en leggen het benodigde aantal eieren in het water. Laat ze daar rustig een kwartier liggen: het water koelt wat af, maar de eieren worden door en door warm en hebben nog maar kort nodig om de kerntemperatuur van 55 graden te bereiken Bereidingswijze Intussen een tweede steelpannetje water op de kleinste gaspit en brengen het op de gewenste temperatuur. Nu is het zaak even te spelen met de gas-knop tot de temperatuur rond de 57 à 58 graden blijft--de ideale temperatuur gezien mogelijke kleine afwijkingen aan de thermometer: geeft hij twee graden te weinig aan, dan stolt er nog niets binnen in het ei; geeft hij twee graden te veel aan, dan gaat de salmonella er toch nog aan. Is de temperatuur bereikt, dan de voorverwarmde eieren in het water. De temperatuur zal iets dalen, maar daar trekt u zich niets van aan: gewoon alles zo laten als het is en de temperatuur komt vanzelf weer op de waarde waar u vandaan kwam. Is de 57 graden bereikt, dan klokt u vijf minuten. Daarna de eieren uit het water vissen, laten afkoelen en daarna liefst meteen verwerken.

Bronvermelding