Menu
Dippies en chippies
Ingrediënten
- aardappelen
Bereiden
Dips voor bij de chips
Kruidendip:
Meng door 1 bekertje (125 ml) crème fraîche of zure room of 100 mi yoghurt en 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel pesto, 1 eetlepel gehakte peterselie of bieslook (vers of diepvries), versgemalen peper en 1 teentje geperste knoflook.
Voedingswaarde bij 2 personen: 214 kcal
--
Bananenchutney:
Pureer 1 gepelde banaan met de staafmixer of prak de banaan met een vork. Meng er ½ eetlepel citroensap, 2 eetlepels mayonaise, 1½ theelepel kerriepoeder en peper naar smaak door.
Voedingswaarde bij 2 personen: 152 kcal
--
Tomatendip:
Meng 1 dl tomatenketchup of 2 eetlepels tomatenpuree en 2 eetlepels bouillon met 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel sojasaus (ketjap manis), 1 gesnipperd sjalotje en 1 eetlepel gehakte peterselie
(vers of diepvries). Voeg, als de dip te pittig is, een mespuntje suiker toe.
Voedingswaarde bij 2 personen: 72 kcal
---
Chippies met kaas en bosui
Verdeel de chips over een ruime ovenschaal. Bestrooi ze met geraspte jongbelegen kaas en gehakte lente-bosui zodat ook de randjes zoveel mogelijk bedekt zijn.
Zet de chips enkele tellen (let op dat de randjes niet te donker worden) onder de grill totdat de kaas licht gesmolten is.
--
Chippies met mozzarella
Verdeel de chips over een ruime ovenschaal. Beleg ze met zo dun mogelijk gesneden plakjes mozzarella.
Leg een tipje tomatenketchup op de kaas en strooi er Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm) over.
Zet de chips enkele tellen (let op dat de randjes niet te donker worden) onder de grill zodat de mozzarella iets smelt.
---
Zelfgemaakte chips
Ingrediënten voor 4 personen:
4 grote aardappelen
2 eetlepels zonnebloemolie
zout
bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen, was ze en dep ze met keukenpapier droog.
Schaaf er hele dunne schijfjes van. Doe dit met een komkommerschaaf of als je een vaste hand hebt met een mes.
Bekleed een bakplaat of braadslede met bakpapier.
Verdeel de aardappelschijfjes zo over het bakpapier dat ze niet op elkaar liggen. Bestrijk ze met olie en strooi er wat zout op.
Laat ze in 15-20 minuten in het midden van de oven goudbruin worden.
Draai ze eventueel even om met een keukentang. Serveer er een lekkere dip bij.
Tips:
Neem in plaats van zout paprika- of kerriepoeder.
De chips kunnen ook in een frituur van 170°C worden gebakken.
Maak op dezelfde manier (ze worden alleen minder bruin) eens groentechips of fruitchips van plakjes wortel, rettich of appel.