'8 verrukkelijke dips' Superdips voor feestjes of vooraf bij de borrel

Anders, Hapje, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 8 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie materialen

Bereiden

DE BASIS:KNAPPERIGE MAISGUACAMOLE Een variatie op de traditionele guacamole (die in de eerste variatie staat). De verse maiskorrels geven textuur en smaak zonder af te doen aan de guacamole. Serveer met tortillachips. * Rasp de limoenschil en snijd de limoen in partjes. Doe de rasp, mais en knoflook in de keukenmachine, knijp de helft van de partjes erboven uit en maal tot een grove puree. * Doe het maismengsel met de lente-uitjes, pepers en een flinke snuf zout in een middelgrote kom en prak tot het gemengd is. Roer de koriander en de pompoenpitten er door en prak nog een keer. * Snijd de avocado doormidden en bewaar de pitten als je de guacamole niet meteen serveert. Pureer het vruchtvlees in de kom bij de rest -pureer met een vork en laat wat stukjes heel. Knijp de overgebleven limoenpartjes erboven uit, naar smaak. * Breng op smaak met zout en serveer. Of doe de pitten erin en dek af met huishoudfolie (dat voorkomt dat de guacamole bruin wordt). Bewaar hem maximaal vier uiur in de koelkast. Verwijder voor het serveren de pitten. RECEPT MINIMALE GUACAMOLE: Traditioneler: laat de mais en de pompoenpitten weg. Voeg de schil en knoflook in stap 2 aan de lente-uitjes toe en volg verder het recept. RECEPT GUACASALSA: Gebasseerd op de Venezuelaanse smaakmaker guasacaca, traditioneel als marinade of smeersel gebruikt, maar deze versie is mild genoeg voor dipsaus. Meng hiervoor 2 grote, rijpe tomaten in kleine stukjes, met een halve fijn gesnipperde ui, 1 theel. geperste knoflook, 1 gehakte jalapenopeper (zaad verwijderd), 30 g verse, gehakte koriander, 2 eetl. limoensap of 1 eetl. rode wijnazijn, zout en peper. Voeg dit mengsel aan 3 geprakte avocado’s en maak op smaak met zout, peper en eventueel nog wat limoensap. RECEPT AVOCADODIPSAUS MET GEDROOGDE TOMATEN: Nodig: 1 limoen, 90 g gehakte zongedroogde tomaten, ½ theel. geperste knoflook, 50 g gehakte lente-uitjes, 1 serrano- of jalapenopeper (zonder steel en zaden, fijngehakt), zout, 3 rijpe avocado’s. * Rasp de limoenschil en snijd de limoen in partjes. Doe de rasp en de gehakte zongedroogde tomaten in de keukenmachine, knijp de helft van de limoenpartjes erboven uit en maal tot een grove puree. * Snijd de avocado doormidden en bewaar de pitten als je de guacamole niet meteen serveert. Pureer het vruchtvlees in de kom bij de rest -pureer met een vork en laat wat stukjes heel. Knijp de overgebleven limoenpartjes erboven uit, naar smaak. * Breng op smaak met zout en serveer. Of doe de pitten erin en dek af met huishoudfolie (dat voorkomt dat de guacamole bruin wordt). Bewaar hem maximaal vier uiur in de koelkast. Verwijder voor het serveren de pitten. RECEPT: AVOCADODIPSAUS MET GEITENKAAS Smeer dit op brood en beleg het met gegrilde groenten voor een geweldige sandwich. Nodig: 1 citroen, 110 g zachte geitenkaas, 50 g gehakte lente-uitjes, zout, 3 rijpe avocado’s (geschild, pit verwijderd). Doe alles in de keukenmachine en meng tot een gladde saus; prak voor een grove dip met een vork of aardappelstamper. RECEPT: ERWTENDIPSAUS Heerlijk op crostini: dun gesneden en superkrokante toastjes in Italiaanse stijl, die je maakt door brood zo dun mogelijk te snijden en daarna in een grillpan of onder de grill goudbruin te roosteren. Nodig: 1 citroen, 500 g licht gestoomde tuinerwten (verse of uit de diepvries), ½ theel. geperste knoflook, 50 g gehakte lente-uitjes, flinke snuf (kruiden)zout, 2 eetl. verse gehakte munt. Doe alles in de keukenmachine en meng tot een gladde saus. Verdun naar wens met zure room, yoghurt of zachte tofoe. RECEPT: ASPERGEDIPSAUS Een geweldig, calorie-arm alternatief voor gewone guacamole. Nodig: 1 citroen, 500 g licht gestoomde groene asperges (droog gedept en in stukken), ½ theel. geperste knoflook, 50 g gehakte lente-uitjes, flinke snuf (kruiden)zout, 2 eetl. verse gehakte munt. Doe alles in de keukenmachine en meng tot een gladde saus. Verdun naar wens met zure room, yoghurt of zachte tofoe.

Materialen

1 limoen, 150 g maiskorrels, ½ theel. geperste knoflook, 50 g gehakte lente-uitjes, 1 serrano- of jalapenopeper (zonder steel en zaden, fijngehakt), zout, 2 eetl. verse gehakte koriander, 110 g geroosterde pompoenpitten, 3 rijpe avocado's.

Bronvermelding