'Aardappelgratin, 'de lekkerste gratin maak je zo

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • aardappelen

Bereiden

8 grote aardappelen plusminus 30 gram roomboter 250ml room (of meer bij meer personen) naar smaak zout en versgemalen peper Schil en was de aardappelen, dep ze droog en snij ze in zo dun mogelijke plakjes. Dit is essentieel...zijn ze te dik, dan wordt het niks. Warm de oven voor op 160/170C. 2. Vet een ovenschaal in met de boter. Maak laagjes van de aardappelschijfjes, dakpansgewijs. Bestrooi elke laag met zout en peper (voor de liefhebber eventueel nootmuskaat, maar dat laat ik meestal achterwege). Verdeel de room eroverheen - de aardappels moeten net niet helemaal onderstaan. Verdeel vlokken roomboter over de bovenkant en plaats minimaal anderhalf uur in de oven. De gratin is goed als de bovenkant lichtbruin en krokant is en de aardappels gaar. Let er op dat de hele laag aardappels niet te dik wordt. Heb je veel aardappels, neem dan een grotere platte ovenschaal. Eet smakelijk! Serveersuggestie Lekker bij bv biefstuk.

Bronvermelding