Zuurkool met kip

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 30 minuten, Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 13-02-2006 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 tl chilipoeder
  • 3 el sojasaus
  • 1 el citroensap
  • 2,5 el olie
  • 750 gr zuurkool
  • 3 sjalotten
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 kilo aardappelen
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 30 gr boter
  • 1-2 appels
  • 1 blikje klein tomatenpuree
  • 1,5 dl melk
  • 1 ei

Bereiden

Snij de kip in blokjes en wrijf die met chilipoeder in. Roer in een kom een marinade van sojasaus, citroensap en een lepel olie. Er mag wat gembersiroop bij. Schep de stukjes kip door de marinade en laat ze een half uur staan. De soort zuurkool moet niet al te zuur zijn. Spoel eventueel de kool af en snij de slierten fijn. Pel en snipper de sjalotten. De snippers van één sjalot gaan in een pan bij de zuurkool, wijn, karwijzaad en een glas water. Stoof de zuurkool op laag vuur. Als de kool te droog wordt moet er wat wijn of water bij. Kook ntussen de geschilde en gewassen aardappelen in 20 min. gaar. Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de boter en een lepel olie in een koekenpan en bak herin de stukjes kip rondom bruin. Schil de appels, haal het klokhuis weg en snij het vruchtvlees in blokjes. Bak de resterende sjalotsnippers 2 min. met de kip mee, en vervolgens de stukjes appel ook 2 min. Roer de tomatenpuree door de kip en giet er een kopje warm water bij. Laat het mengsel nog 2-3 min. pruttelen of tot de kip gaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer ze met warme melk tot puree. Klop het ei met 2 lepels water los. Roer de helft ervan door de puree. Doe er naar smaak zout, peper en nootmuskaat bij. Vet een ovenschaal met olie in. Bedek de bodem met zuurkool, warbij het meeste vocht is opgenomen of verdampt. Schep herop het kipmengsel. Aardappelpuree vormt de bovenlaag. Strijk die toplaag in met de rest van het ei en kerf er met een vork een sierlijk patroon in. Zet de schaal 20 tot 25 min. in de oven, tot de puree mooi is gekleurd.

Bronvermelding