'Belgisch stoofpotje', van Robert (Restaurant Le Cirque)

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 17-02-2020 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg ratte (of roseval) en .......

Bereiden

Belgisch stoofpotje van aardappel en pruimen 1 kg ratte (of roseval) aardappelen 150 g gerookt spek l kippenbouillon (zelf getrokken of van tablet) 200 g verse zilveruitjes of 1 flinke bos lente-uitjes 2 eetl olie 150 g gedroogde gewelde pruimen (15 à 20 stuks) 1 eetl bloem 1 dl droge witte wijn flink takje tijm 1 blaadje laurier 1 groot preiblad (voor bouquet garni) 1 teen knoflook 1 tl suiker zout, vers gemalen peper tl kaneelpoeder 3 eetl fijn gesneden platte peterselie - 1. Aardappelvorm Schil de aardappels en halveer ze over de lengte. Door het halveren krijgen de aardappels een korter kooktijd. Ze zijn dan na ± 20 min. stooftijd gelijk klaar met de zilveruitjes, die dan precies de juiste beet hebben. - 2. Zout spek milder maken Spek is vaak zout en heeft een flinke rooksmaak. Door het even zachtjes te koken, maak je het milder. Leg het spek in een pan in een klein laagje water, breng het tegen de kook aan en laat het op laag vuur ± 10 min. heel zachtjes trekken. Laat het spek uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Snijd het spek in mooie blokjes. Verwarm de bouillon op laag vuur voor. Pel de zilveruitjes. Gebruik je lente-uitjes, snijd deze dan in stukjes van 3 cm. - 3. Spek en zilveruitjes zachtjes bakken Verwarm een pan met dikke bodem voor. Voeg de olie toe en daarna het spek. Bak het spek zachtjes ± 5 min. rondom iets krokant. Voeg de zilveruitjes toe en bak ze ± 4 min zachtjes op middelhoog vuur. - 4. Pruimen en bloem erbij Voeg de pruimen toe en bak ze ± 3 min. zachtjes onder regelmatig omscheppen. Voeg nu de bloem toe en laat het zachtjes even meebakken, zodat al het vet door de bloem wordt opgenomen en de bloem gaar wordt. - 5. Wijn en bouillon erbij Voeg de wijn toe en roer alles voorzichtig om. De bloem zorgt nu voor de binding van de saus. Voeg in delen de warme bouillon toe en roer steeds voorzichtig om, zodat alles zich goed verdeelt en mooi heel blijft. - 6. Smaakmakers toevoegen en stoven Leg de tijm en laurier in het preiblad, vouw het dubbel en steek het vast met een cocktailprikker. Je hebt nu een prachtig bouquet garni wat je later weer makkelijk uit de stoofpot verwijdert. Leg het met de ongepelde teen knoflook en de suiker in de bouillon. Voeg de aardappels toe, schep het geheel voorzichtig om en breng het tegen de kook aan. - Laat het gerecht met deksel op de pan op laag vuur ± 20 minuten koken. Proef of de aardappels gaar zijn. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Bestrooi met de kaneel en peterselie.

Bronvermelding