Gravad lax (zalmfilet) met komkommersalade Delicious

Anders, Hapje, 4 personen, Hollands.
Wachten: 2880 minuten, Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 20-11-2017 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 400 gr. zalmfilet van het middenstuk
  • 18 gr. suiker
  • 1 eetl. scherpe mosterd
  • sap van een halve citroen
  • 30 gr. dille, fijngehakt
  • 1 komkommer
  • 100 ml. kwark
  • 1 bakje tuinkers

Bereiden

VOORBEREIDEN Moet 1,liefst 2 dagen van tevoren. Bestrooi de zalmfilet met 5 gr. zout en 10 gr. suiker. Bestrijk de bovenkant met mosterd en druppel het citroensap erover. Bedek de hele zalm met een laag gehakte dille (bewaar 1 eetl. dille). Leg de zalm in een schaal en dek af met plastic folie. Leg er een andere schaal bovenop en vul deze met bijv. blikken of potten uit de koelkast, zodat er gewicht op de zalm rust. Laat de zalm zo 2 nachten marineren in de koelkast. Schil de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel en rasp het vruchtvlees. Meng er 2 theelepes zout door en doe de komkommer in een zeef boven een kom. Laat de komkommer in de koelkast een paar uur uitlekken. Druk er nog wat vocht uit en roer de kwark, de rest van de suiker en de bewaarde dille erdoor. BEREIDEN Dep de onderkant van de gemarineerde zalm droog met keukenpapier en leg de zalm met de dillekant naar boven op een snijplank. Snijd de zalm in ca. 24 dunne plakken. Leg op 24 (amuse)lepels een beetje van de komkommersalade en leg er een plakje gravad lax (zalm) op. Garneer met tuinkersblaadjes.

Bronvermelding