Bourgondisch (Oud Keltisch) Stoofpotje

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 2880 minuten, Bereiding: 180 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 22 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg wild zwijn/varken of sucadelappen
  • 3 gehakte uien
  • 3 in plakjes wortelen
  • 8 peperkorrels
  • 2 laurierbladen
  • 5 takjes thijm
  • 5 takjes rozemarijn
  • 8 gekneusde jeneverbessen
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 200 gram gerookt spek in stukjes
  • 2 eetlepels cognac
  • 3 takjes thijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 5 takjes peterselie
  • 1 snuf(je) zwarte peper
  • 1 klont(je) boter

Bereiden

Vlees in blokjes snijden. Doe het vlees in een schaal samen met de uien, wortelen, peperkorrels, laurierbladen, 5 takjes thijm + rozemarijn, 8 gekneusde jeneverbessen, wijnazijn en wijn. Gebruik bij een marinade NOOIT knoflook, want knoflook zuigt alle geur en smaak uit het gerecht. De schaal nu af dekken en hem tenminste VIER dagen (2 mag ook) in de koelkast laten staan. Af en toe omscheppen, natuurlijk. Als dan na vier dagen het water langs de lippen en kin loopt, haal je het vlees, de ui en de wortel uit de marinade. Dep het vlees droog met een SCHONE doek of keukenpapier. Zeef de marinade. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en braad het vlees bruin. Leg het vlees op een verwarmde schaal. Doe nu het spek, de ui en de wortel (uit de marinade) in de pan en bak alles een paar minuten. Leg het vlees weer terug. Verwarm de cognac in een steelpannetje, steek het aan en giet de brandende vloeistof over het vlees. Schud de pan flink heen en weer en als de vlammen gedoofd zijn, kun je de rest van de marinade erover heen gooien. Voeg de overgebleden takjes kruiden toe + zout en peper. En NU mag je eindelijk de HELE tenen knoflook gebruiken. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 2 - 3 uur zachtjes sudderen. Voeg af en toe een knlontje boter toe. Gezond is dit niet, maar wel lekker. Een lekker glaasje wijn, behoort hierbij. De oude Kelten hadden natuurlijk geen koelkast en ze zullen ook nooit hebben gemarineerd, maar met die kruiden en dat zwijn komen we al een aardig eind in hun richting. In plaats van zwijn kun je ook varkenvlees gebruiken of sucadelapjes. Eet smakelijk en drink met maten.

Materialen

Schaal, (braad)pan met dikke bodem, houten lepels, snijplank, scherp mes

Bronvermelding