Franse uiensoep met een vleugje witte wijn

Soepen, Voorgerecht, 6 personen, Frans.
Voorbereiding: 30 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 03-12-2009 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • 50 gr. boter
  • 750 gr, uien, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 45 gr. bloem
  • 2 liter kippen- of runderbouillon
  • 250 ml. droge, witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • zout en peper
  • 12 sneetjes oud stokbrood
  • 100 gr. Gruyère, geraspt

Bereiden

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren vijfentwintig minuten, of tot de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karameliseren. Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf twee minuten roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat vijfentwintig minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het larierblad en de tijm en proef of de soep goed van smaak is. Verwarm de grill voor. Rooster de sneetjes brood, verdeel ze over zes soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi met de geraspte kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. Dien onmiddellijk op.

Bronvermelding