Heldere ossenstaartsoep

Soepen, Voorgerecht, 6 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 240 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2006 | 34 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr ossenstaartstukken
  • 30 gr boter
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 2 klein gesneden wortels
  • 5-6 takjes bladselderie
  • 8-10 stelen peterselie
  • 3 middelgrote tomaten
  • 1 laurierblad
  • 8 peperkorrels
  • mespunt tijmpoeder
  • mespunt ger. nootmuskaat
  • mespunt kruidnagelpoeder
  • 1/2 gesn. spaans pepertje zonder zaad
  • 1 vleesbouillontablet
  • zout, chilipoeder, worchestersaus
  • 4-6 eetlepels madeira

Bereiden

De ingrediënten zijn voor 1 1/2 liter soep Was de stukken ossenstaart met warm water, goed uit laten lekken en droogdeppen. Maak de boter warm in een (braad)pan en doe daar de stukken ossenstaart in. Bak die onder geregeld omscheppen aan alle kanten bruin. Fruit op het laatst de ui mee; doe als de ui goudgeel is, de stukken wortel, de bladselderie en de peterselie erbij Zet de warmtebron lager, zodat de ui niet te donker wordt. Snij de tomaten in parten en doe die in de pan met het laurierblad, de peperkorrel, het tijmpoeder, de nootmuskaat , het kruidnagelpoeder en de spaanse peper. Schep de inhoud van de pan om en schenk er, als alles goed warm is, 1 liter kokend water bij. Doe er een boillontablet en 1/2 theelepel zout bij. Laat het water koken, doe de delsel erop en houd de bouillon 3-4 uur tegen de kook aan. Schenk dan de soep door een zeef en haal de stukken ossenstaart eruit. Breng de soep weer aan de kook en roer er de fijn gesneden ossenstaart en eventueel de madeira door. Nog even doorkoken en naar smaak chilipoeder en/of worchestersaus toevoegen.

Materialen

pan

Bronvermelding