Oliebollen (ca. 25 stuks)

Anders, Hapje, 6 personen, Hollands.
Voorbereiding: 15 minuten, Wachten: 30 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 19-01-2006 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 30 gr verse gist of
  • 15 gr gedroogde gist
  • 450 ml lauwe melk
  • 1 tl suiker
  • 1 ei
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr krenten
  • 1 appel
  • 25 gr sukadesnippers
  • zonnebloemolie
  • poedersuiker

Bereiden

Zeef de bloem en het zout in een ruime kom. Los de gist op in de helft van de melk en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing even op een warme plek staan. Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel erin. Roer met de mixer vanuit het midden tot een klontvrij beslag. Klop het ei en de rest van de melk erdoor. Voeg de rozijnen, krenten, de in stukjes gesneden appel en de sukade erdoor. Laat het beslag afgedekt met plasticfolie op een warme plaats minimaal een half uur rijzen. BEREIDEN Verhit de olie tot 160C. Vorm met 2 in de olie gedoopte lepels of een ijsbolletjestang bollen van het beslag. Laat deze voorzichtig in de olie glijden en bak ze in ca. 6 minuten goudbruin en gaar. Laat de oliebollen uitlekken in een vergiet dat bekleed is met keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker als je ze serveert.

Materialen

Grote wok of andere pan om oliebollen in te bakken. Zeef IJsbolletjestang

Bronvermelding