Makkelijk prei-pinda met rijst gerecht

Rijst, Hoofdgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 11-01-2006 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1,5 kilo prei
  • 1 eetlepel ketoembar (korianderpoeder)
  • 3 teentjes knoflook
  • olie/boter
  • 3 eetlepel melk
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel (bruine) suiker
  • 3 theelepel sambal
  • 3 eetlepel pindakaas
  • 4 eieren
  • 400 gram witte rijst

Bereiden

Zet een pannetje water op voor de rijst, bereid deze volgens de verpakking. Vergeet de rijst niet op tijd af te gieten en lang genoeg te laten staan, plakkerige rijst is minder lekker bij de prei. De eieren koken in bijvoorbeeld de eierkoker, kook ze hard. Snijd alle prei in ringen van ongeveer 1 cm. Probeer zoveel mogelijk groen mee te snijden, als het geen echte ringen meer zijn stop je. De prei even goed uitspoelen en uit laten lekken. De knoflook even pletten, hakken, persen als u geen knoflook uit een potje gebruikt. Doe een flinke scheut olie of klont boter in de pan, 1 theelepel sambal, de knoflook en ketoembar een beetje fruiten zodat alle geuren lekker vrijkomen. (* zie opmerkingen) Alle prei toevoegen en 10 minuten door laten koken, af en toe omscheppen. Na 10 minuten voeg je de melk toe, even goed doorscheppen, dan de ketjap toevoegen, weer doorscheppen, de azijn, suiker en rest van de sambal erbij. Even doorroeren en proeven of er misschien nog iets meer suiker, ketjap of azijn door moet. Weer even door laten pruttelen, na ongeveer 2 minuutjes de pindakaas er over verdelen en laten smelten. Nog even goed doorroeren en u kunt aan tafel.

Materialen

een diepe pan waar de prei makkelijk in past (een wok, braadpan of kleine soeppan) * voor de niet vegetariers; u kunt hier ook in blokjes gesneden hamlap mee bakken, zorg wel dat deze helemaal gaar is voordat de prei erbij gaat. variatie tips: - is ook lekker met aardappelen in plaats van rijst. - serveer er eventueel uitgebakken spekjes bij

Bronvermelding