Le Migliore Polpette Di Tonno Tonijngehaktballen

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Italiaans.
Wachten: 1 minuten, Bereiding: 55 minuten,

Laatst aangepast: 31-12-2005 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 blikken gepelde tomaten a 400 g
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • rodewijnazijn
  • 400 gr verse tonijn, in blokjes van 2,5 cm
  • 55 gr pijnboompitten
  • 1 tl kaneel
  • 1 biologische citroen
  • handvol verse bladpeterselie, fijngesneden
  • 100 gr kruim van oud brood
  • 55 gr geraspte parmezaanse kaas
  • 2 eieren

Bereiden

Verhit voor de saus een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Bak de ui en knoflook ca. 10 min. op laag vuur, tot ze zacht zijn. Doe de oregano, tomaat, peper en zout erbij en breng het meng­sel aan de kook. Laat het ca.15 min. zachtjes koken en pureer het mengsel tot een gladde saus. Proef of er een scheutje rodewijnazijn bij moet of wat extra kruiden. Verhit voor de gehakt­ballen een paar el olijfolie in een grote koekenpan. Doe de stukken tonijn met de pijnboompitten en kaneel in de pan. Bestrooi ze met een klein beetje peper en zout en laat ze een paar min. bakken, tot de stukken vis rondom bruin en de pijnboompitten goed geroosterd zijn. Haal de pan van het vuur en doe het mengsel over in een kom. Laat het ca. 5 min. afkoelen. Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil en pers de citroen uit. Roer de oregano, peterselie, het broodkruim, de parme­zaanse kaas, eieren, de citroenschil en het citroensap door het afgekoelde mengsel. Knijp en wrijf alles goed door elkaar met je handen en kneed er bal­letjes ter grootte van een golfbal van. Maak tussendoor steeds je handen even nat, dan krijg je mooie gladde balletjes. Als het mengsel erg plakkerig is, kun je er nog wat extra broodkruim bij doen. Maak alle balletjes ongeveer even groot, leg ze op de bakplaat en laat ze een uurtje rusten in de koel­kast. Verhit de pan waarin je de tonijn gebakken hebt met een scheutje olijf­olie. Leg de gehaktballen in de pan en rol ze rond tot ze rondom goudbruin zijn. Je kunt ze evt. in porties bakken. Leg ze, als ze klaar zijn, in de warme tomatensaus. Verdeel de balletjes over de borden, bestrooi ze met gehakte peterselie en sprenkel er wat olijfolie . over. Lekker met spaghetti of linguine.

Materialen

staafmixer of keukenmachine,, ingevette bakplaat

Bronvermelding