'Vegeta' Pruttelpotje met Vegeta. Wat is Vegeta, uitleg onderaan het recept

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Anders.

Laatst aangepast: 31-03-2010 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • Vegeta? zie onder recept.

Bereiden

ingrediënten: 500 gr.dikke lende, 150 gr.ontbijtspek, 1 zakje sjalotjes, 2 dl.bouillon, kan gewoon met water en 1½ jamlepel vegeta,wat is vegeta:zie onderaan 2 dl.droge rode wijn, ik gebruik droe rooi, Afrikaanse wijn, 1 klein blikje 70 gr.tomatenpuree, een hele bol verse knoflook, 1 jamlepel tijm, verse of diepvries geen gedroogde, 1 jamlepel piment, versgemalen peper, eventueel wat zout, naar smaak, een bosje bieslook, 6 eetlepels chili-knoflook olie, haal ik bij xenos, niet zo duur wel heel lekker SNIJD DE ONTBIJTSPEK IN DUNNE REEPJES, DOE DE CHILI-KNOFLOOKOLIE IN EEN BRAADPAN, VOOR MIJ EEN GIETIJZEREN ANTI AANBAK, EN VERWARM DE OLIE, ALS ZE HEET IS DE ONTBIJTSPEK ERBIJ DOEN EN LICHTBRUIN BAKKEN. ONDERTUSSEN HET VLEES IN HAPKLARE BROKKEN SNIJDEN EN BIJ HET ONTBIJTSPEK DOEN, MET EEN HOUTEN LEPEL HET VLEES IN BEWEGING HOUDEN TOT HET OM EN OM IS AANGEBRADEN. DE SJALOTJES SCHOONMAKEN EN IN DE LENGTE SNIJDEN, KLEINE 1 X, GROTERE 2 OF 3 MAAL,, BIJ HET VLEES DOEN, DE KNOFLOOK IN 4 STUKKEN SNIJDEN EN MET VEL EN AL IN DUNNE REEPJES SNIJDEN, JE MOET NATUURLIJK WEL ECHTE NATTE KNOFLOOK, OF WEL DE VERSE HEBBEN, ANDERS MOET JE DE VELLETJES ER AF HALEN. DOE DIT OOK BIJ HET VLEES, NOG EVEN LATEN GAREN DAN DE THIJM,HET LAURIERBLAD, DE PIMENT DE VERSGEMALEN PEPER, DE BOUILLON, DE VEGETA EN DE WIJN ERDOOR ROEREN , DAARNA GAAT DE TOMATENPUREE ERBIJ, WEER GOED DOOR ROEREN, DAN DE DEKSEL EROP EN IK ZET HET DAN OP MIJN PETROLEUMSTELLETJE, EN DAN STAAT HET DE HELE DAG LEKKER TE PRUTTELEN, VANDAAR DE NAAM. AF EN TOE EVEN OMROEREN MET EEN HOUTEN LEPEL, EN KIJKEN OF ER NOG GENOEG VOCHT BIJ ZIT, ZO NIET DAN EEN KLEIN BEETJE WARM WATER IN DE PAN DOEN, BIJ MIJ IS HET NIET NODIG, WANT HET PRUTTELT ZO LAAG, DAT ER NIETS VERDAMPT. VLAK VOOR HET OPDIENEN KNIP JE DE BIESLOOK FIJN EN DIT GAAT DOOR HET STOOFPOTJE, JE KUNT ER EVENTUEEL OOK LENTE UITJES VOOR GEBRUIKEN. HEB JE GEEN STELLETJE, DAN OP HET SUDDERPITJE VAN JE GASFORNUIS, OP ZIJN LAAGST, EN LIEFST NOG MET EEN PLAATJE ERONDER, MAAR DOE JE ZELF EN JE FAMILIE EEN PLEZIER, KOOP EEN PETROLEUMSTELLETJE, IK VOND DE MIJNE OP MARKTPLAATS .NL, HET WERD KEURIG THUISGESTUURD. IK HEB HET GESERVEERD MET GEBAKKEN AARDAPPELTJES, MAAR OOK RIJST SMAAKT ER GOED BIJ, OF PUREE, EN NATUURLIJK GROENTE NAAR KEUZE. EET SMAKELIJK ----------------------------------------------------------------------- Wat is Vegeta? Je kan Vegeta een beetje vergelijken met het Maggi blokje in de Nederlandse keuken. Alleen is Vegeta voor veel meer gerechten dan alleen soep te gebruiken. Vegeta kan gebruikt worden tijdens het koken, braden of in marinade's. Vegeta is te gebruiken met vlees, groenten en allerlei soorten gerechten. Koop Vegeta eens experimenteer ermee. Maak eens een Kroatisch gerecht met gebruik van Vegeta of vrolijk de Nederlandse stamppot op met een vleugje Vegeta . Vegeta is een unieke mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen en wordt aan gerechten toegediend om de smaak te geven. Vegeta is niet overheersend, maar accentueert juist de belangrijkste ingrediënten van een bepaald gerecht. De precieze ingrediënten van Vegeta zelf zijn strikt geheim gebleven. Het verhaal is dat Vegeta ontwikkeld is door een oud vrouwtje in Kroatië. De smaak van de mix was zo een succes dat het recept later door Podravka gekocht is een in massaproductie is genomen. Vegeta is 4 decennia lang al een onmisbaar product in de Kroatische keuken. Succes gegarandeerd! Albert Heijn en de meeste Turkse of Surinaamse winkeltjes hebben de blauwe verpakking van Vegeta

Bronvermelding