Oud-Hollandse Erwtensoep

Soepen, Hoofdgerecht, 6 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 900 minuten, Bereiding: 120 minuten,

Laatst aangepast: 13-12-2005 | 7 keer bewaard

Ingrediënten

  • 300 gr groene erwten
  • 200 gr spliterwten
  • 3 liter water
  • 500 gr varkenskrabbetjes
  • 1 varkenspoot of -knieschijf
  • 250 gr kinnebakspek
  • bouillontabletten
  • 4 preien
  • 1 flinke knolselderij
  • 2 flinke bossen bladselderij
  • 2 rookworsten
  • roggebrood

Bereiden

* Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water (langer mag ook). * Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. * Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveer 2 uur tegen de kook aan. * Schuim regelmatig af. * Voeg zout of de bouillontabletten toe, de gewassen, in stukken gesneden prei en knolselderij, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. * Haal met een schuimspaan vlees en spek uit de soep. * Haal de botjes eruit en doe het vlees terug in de soep. * Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel de zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om later bij de soep op roggebrood te serveren. * Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn, laat de soep op een laag pitje doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat. * Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuig is, de fijngesneden bladselderij erdoor, daarmee mag je best royaal zijn. * De erwtensoep is nu klaar. * Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen, vooral niet koken! * Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die aan de soep toe. * Serveren met roggebrood.

Bronvermelding