Nigella's stoofpot

Anders, Hoofdgerecht, 8 personen, Anders.
Voorbereiding: 60 minuten, Bereiding: 180 minuten,

Laatst aangepast: 03-02-2007 | 22 keer bewaard

Ingrediënten

  • 3a5 eetlepels olijfolie
  • 1,5 kg stoofvlees, bv schenkelvlees in repen van 6x3 cm
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 middelgrote wortelen in stokjes van dik luciferformaat gesnede
  • 4 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
  • 2 theelepels gedroogde thijm of 1,5 eetlepel verse thijmblaadje
  • 6 ansjovisfilets (of een half blikje) goed uitgelekt
  • 2 opgehoopte eetl bloem
  • 3 eetlepels marsala(of sherry)
  • 5 dl rode wijn
  • 3 dl runderbouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 theelepel foelie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet de braadpan waarin je dit gerecht wilt koken op het fornuis en giet er 3 eetlepels van de olie in. Verhit het vet, bak het vlees in porties op hoog vuur bruin. Maak de pan niet te vol, anders stoomt het vlees meer dan het bakt. Schep het vlees op een bord. Doe als het nodig is wat meer olie of braadvet in de patn en hussel er de groenten, ansjovisfilets en tijm door. Laat ze terwijl je ze vaak omschept, op een matig vuur ongeveer 10 minuten sudderen, tot het mengsel zacht begint te worden. Verhit ondertussen de marsala, de wijn en de bouillon in een pan en zet hem van het vuur als het vocht tegen de kook aan is. Doe het vlees weer in de pan en roer er de bloem door. giet er na een paar minuten het wijn-bouillonmengsel in en roer goed. Roer er dan de tomaten puree en vervolgens de foelie en wat peper door. Proef of je vindt of er nog wan zout in moet. Leg het deksel op de pan en ze hem 3 uur in de voorverwarmde oven. Haal de pan uit de oven, laat hem afkoelen en zet hem in de koelkast tot je hem nodig hebt. (of vriezer) Ik warm dit gerecht gewoon op het fornuis op . Voor 6 tot 8 personen. PS Meestal neem ik 2 kg vlees. Je kunt er ook lamsvlees voor gebruiken. en een restant prima invriezen

Materialen

Grote pan die later in de oven kan.

Bronvermelding