Appels uit de oven

Anders, Nagerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 04-11-2009 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 50 g ongezouten boter

Bereiden

50 g ongezouten boter 4 stevige friszure appelen bijv. Elstar 2 laurierblaadjes, gedroogd of vers 2 kruidnagels 50 g geschaafde amandelen 100 g lichte basterdsuiker 75 g rozijnen rasp en het sap van 1 sinaasappel en 1 citroen flinke tl mixed spice** (evt. vervangen door tl koekkruiden) 1 borrelglas brandy of whisky vanilleroomijs, crème fraîche of custardvla, voor erbij Neem de boter 15-30 min. voordat je aan de gang gaat uit de koelkast, zodat die alvast een beetje zacht kan worden. Verwarm de oven voor op 180°C (gasstand 4). Gebruik een appelboor om de klokhuizen uit de appels te verwijderen en maak met een scherp mes het gat wat groter. Maak ook met het mes rondom een inkeping in de appel. Leg de appels in een braadslede. Verkruimel gedroogde laurierblaadjes tot kleine stukjes of hak verse laurier fijn. Doe de laurier met de kruidnagels in een vijzel en stamp alles fijn. Doe het mengsel met het grootste deel van de amandelen en de rest van de ingrediënten in een grote kom. Meng alles met je handen goed door elkaar en knijp de smaken in de boter. Vul de holtes in de appel met dit mengsel en gebruik de laatste restjes om de buitenkant mee in te wrijven. Schep de rest van de amandelen door het in de kom achtergebleven vocht en strooi ze over de appels. Zet de appels 30-40 min. in de oven, tot ze goudbruin en zacht zijn. Neem uit de oven en laat ze 5 min. afkoelen. Leg 1 appel op elk bordje en schep de heerlijke gekarameliseerde vloeistof uit de braadslede erover. Deze appels zijn echt helemaal te gek met een flinke schep vanilleroomijs, crème fraîche of custardvla. ** Bestaat uit een mengsel van gemalen kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, korianderzaad, gember en piment.

Bronvermelding