Petit Grand Dessert

Anders, Nagerecht, 4 personen, Hollands.
Bereiding: 50 minuten,

Laatst aangepast: 26-05-2006 | 10 keer bewaard

Ingrediënten

  • slagroom

Bereiden

Voor het glas chocolademousse -150 gr. vanillevla -200 gr. slagroom -150 gr. pure chocolade -90 gr. melk -30 gr. suiker -5 gr. gelantine Bereidingswijze: Verwarm de melk en smelt hierin de chocolade en de suiker. Los hierin ook de voorgeweekte gelantine op. (Gelantineblaadjes laat je een paar minuten in koud water liggen en knijp je goed uit voordat je ze in het gerecht doet, en poeder voeg je een klein beetje water aan toe en roer je goed door). Wanneer ook de gelantine is opgelost haal je alles van het vuur en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur. Ondertussen klop je de slagroom lobbig (weer zo'n koksopmerking!, maar hier wordt halfgeslagen room mee bedoeld, effe onthouden dus). Schenk nu in een grote kom de vanillevla, welke ook op kamertemperatuur is. Spatel (luchtig mengen) nu het melkmengsel erdoor en hierna de lobbig geslagen room erdoor. Giet dit mengsel in 4 glazen en zet ze in de koelkast. Voor het korst-fruitbakje -4 plakjes korstdeeg -aliminiumfolie -50 gr. pure chocolade -kristalsuiker -100 gr. rozijnen -250 gr. Mangoblokjes (mag ook papaya of perzik zijn, desnoods uit blik) -aardappelzetmeel -2 dl. water Bereidingswijze: Maak van aluminiumfolie vier ballen die iets groter zijn dan golfballen en iets kleiner dan tennisballen. Neem de 4 plakjes korstdeeg en steek of snijd ze rond uit, zodat je zoveel mogelijk van het deeg gebruikt. Prik met een vork heel veel gaatjes in het deeg (dit is er voor om te zorgen dat het deeg niet zoveel rijst)Maak deze plakjes met een kwastje en water een beetje nat en strooi hier kristalsuiker op. Verwarm de oven voor op 220 C. Druk de aluminiumballetjes op een bakplaat, zodat ze niet meer omrollen. Leg hieroverheen de korstplakjes en druk ze een beetje aan. Laat dit een half uur met rust en bak ze dan in 15 minuten lichtbruin. Hierna de oven terugdraaien naar 100 C en de bakjes nog 5 minuten laten nadrogen. De bakjes uit de oven nemen en direkt de aluminiumfolie eruit halen. Ondertussen de 50 gr. chocolade smelten. Met een kwastje de binnenkant van het korstbakje besmeren.(dit is om er voor te zorgen, dat later het vocht van de mangosalade, het bakje niet week maakt). Zet ook deze weg tot je ze nodig hebt. (niet koel). Zet 2 dl. water op met een beetje suiker. Wanneer dit kookt zet je het laag en voeg je de rozijnen toe. Laat dit zachtje koken zodat de helft van het vocht is ingekookt en de rozijnen goed verzadigt zijn. Bindt dit af met aardappelzetmeel zo dat je dikte krijgt van Haaievinnensoep(ja, ik weet het, je zal wel denken, hoe komt ie daar nou bij. Maar ik kon even niets anders bedenken). Wanneer dit is afgekoeld, voeg je de kleingesneden mango toe en zet je het weg totdat je het weer nodig hebt. Vlak voordat je het dessert opdient doe je de mango-rozijnenmix in het korstbakje. Voor het witte cakezuiltje -6 plakken cake -jam -150 gr. witte chocolade -50 gr. melk Bereidingswijze: Maak van de 6 plakken cake 2 stapels van 3 met daar tussen een beetje jam. Je kan de cake van tevoren ook nog besprenkelen met drank, zoals Grand Marnier. Steek nu van de 2 stapels met een ronde steker 4 ronde zuiltjes (wanneer je geen steker hebt, kun je natuurlijk ook een kubus of driehoek snijden. Steek hierin een prikker of satestokje en zet ze in de vriezer. Smelt in een klein steelpannetje op een laag vuur al roerend de witte chocolade in de melk. Wanneer de chocolade is gesmolten zet je het van het vuur zodat het terugkoeld naar kamertemperatuur ( dit heet canache). Wanneer de zuiltjes zijn bevroren en de canache is afgekoeld doe je het volgende: Je doopt de zuiltjes aan een stokje door de canache en draait ze er goed doorheen, daarna moet je ze ergens neerzetten. En nu komt het, waar laat je dat van chocolade druipende zuiltje?? Zorg dat je een stukje piepschuim in de koelkast hebt staan, of iets waar je de stokjes in kunt steken. Zo zie je maar weer, lees eerst het hele recept en maak dan pas het gerecht.

Bronvermelding