Sinterklaasletter hartig; tip voor pakjesavond

Hartige taarten, Hoofdgerecht, 6 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 13-11-2005 | 16 keer bewaard

Ingrediënten

  • 5 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 150 gr achterham, dikke plak
  • 75 gr gorgonzola
  • 150 gr geraspte kaas licht belegen
  • 2 eieren
  • 3 el augurkenblokjes
  • 25 gr geroosterd sesamzaad (zakje Zonnature)
  • boter voor invetten
  • zout, peper

Bereiden

Variatie op hartige taart: Ham-kaasletter S: Hartig gevuld met ham en kaas: een lekkere letter voor Sinterklaasavond! * serveer idee: deze hartige letter vormt een welkome aanvulling van alle zoete lekkernijen die u serveert met Sinterklaas. U kunt hem echter ook als hoofdgerecht voor 4 personen geven; serveer hierbij rijst en een salade - verwarm de oven voor op 220° C - laat het bladerdeeg ontdooien - bekleed de bakplaat met bakpapier - leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en laat ze iets overlappen - bestrooi het deeg met de sesamzaad - snijd de ham in reepjes - verkruimel de gorgonzola - laat de augurkenblokjes uitlekken - klop de eieren schuimig - roer ham, gorgonzola, augurk en kaas door de eieren,; breng op smaak met zout en peper - verdeel het mengsel over de deeglap - vouw het bladerdeeg eroverheen tot een rol ontstaat; plak de randen dicht met water en zorg dat ook de uiteinden van de rol dicht zijn - buig de rol in een S-vorm en leg hem met de naad naar beneden op de bakplaat - bak de ham-kaas letter middenin de oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin - laat de letter afkoelen op een rooster; serveer hem lauwwarm of koud * handig: om het deeg meer stevigheid te geven kunt u het bekleden met plakjes ham alvorens de rest van de vulling toe te voegen * variatietip: u kunt dit gerecht ook in een rijstrand bakken om een kransvorm te creëren; voeg in dat geval nog 2 eieren extra toe aan de vulling

Materialen

bakplaat, bakpapier

Bronvermelding