Minestrone (maaltijdsoep)

Soepen, Hoofdgerecht, 6 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 40 minuten, Bereiding: 120 minuten,

Laatst aangepast: 11-09-2005 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 takjes verse basilicum
  • 2 takjes verse majoraan
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes, gesneden
  • 4 tomaten, ontveld en fijngesneden
  • 1,25 dl rode wijn
  • 1,7 liter groentebouillon
  • 115 gr witte bonen, uitgelekt
  • 2 wortelen, in stukjes gesneden
  • 2 aardappelen in stukjes gesneden
  • 1 kleine koolrabi, in stukjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 1/4 kleine kool, fijngesneden
  • 55 gr stellette (?) of andere kleine pastasoort
  • 2 el parmezaanse kaas

Bereiden

week de witte bonen 1 nacht in koud water. Snijd voldoende basilicum, majoraan en tijm fijn voor 2 eetlepels. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui 5 minuten op laag vuur tot die zacht is, terwijl u af en toe roert. Roer de knoflook erdoor en bak die 3 minuten mee. Voeg de tomaten en de gesneden verse kruiden toe. Schenk de wijn erbij en warm die 1-2 minuten mee. Voeg dan de bouillon en de uitgelekte bonen toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur lag, leg een deksel schuin op de pan en lat het geheel 1,5 uur sudderen. Voeg de wortelen, aardappelen en koolrabi toe, doe een deksel op de pan en laat de minestrone 15 minuten zachtjes koken. Voeg de selderij, kool en pasta toe, doe het deksel er weer op en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken. Breng de minestrone op smaak met peper en zout en roer de parmezaanse kaas erdoor. Schenk de soep in voorverwarmde kommen en serveer met extra parmezaanse kaas. Niet vegetarisch: Snijd 2 plakjes pancetta in stukjes en voeg die in het begin (samen met de knoflook) toe. Minestrone alla Genovese: vervang de parmezaanse kaas door pesto.

Bronvermelding