Speculaaskruiden / Koekkruiden (zelf maken)

Anders, Hapje, 20 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten,

Laatst aangepast: 08-04-2012 | 114 keer bewaard

Ingrediënten

  • 40 gr Kaneel (= 8/8)
  • 10 gr Nootmuskaat (= 2/8)
  • 5 gr Kruidnagel (= 1/8)
  • 5 gr Kardemom (= 1/8)
  • 5 gr Witte Peper (= 1/8)
  • 5 gr Korianderzaad (= 1/8)
  • 5 gr Gemberpoeder (= 1/8)
  • 5 gr Anijszaad (= 1/8) *
  • 5 gr Foelie (= 1/8) *

Bereiden

Kant-en-klare speculaaskruiden zijn vaak alleen rond sinterklaas te koop, en dan zijn ze vaak snel uitverkocht. Het is echter eenvoudig zelf te maken. . Op internet zijn erg veel verschillende recepten te vinden, met een verschillende samenstelling en variërend van mild tot scherp. Ze bevatten echter allemaal minimaal kaneel, kruidnagel en nootmuskaat (of foelie). Dit recept is een mix van alle varianten. Je kunt het naar wens aanpassen, maar wees voorzichtig met kardemom en kruidnagel ! . Kruiden goed mengen. . ALTERNATIEVE RECEPTEN Alternatief 1 (scherp) 30gr Kaneel 4gr Nootmuskaat 4gr Kruidnagel 1gr Kardemom 2gr Witte Peper 2gr Gemberpoeder . Alternatief 2 (Mild) 30gr Kaneel 8gr Kruidnagel 2gr Kardemom 3gr Gemberpoeder 8gr Foelie . Alternatief 3 30gr Kaneel 10gr Nootmuskaat 10gr Kruidnagel 5gr Witte Peper 5gr Korianderzaad 5gr Anijszaad . Alternatief 4 30gr Kaneel 10gr Nootmuskaat 10gr Kruidnagel 10gr Foelie . Alternatief 5 30gr Kaneel 15gr Nootmuskaat 8gr Kruidnagel 2gr Kardemom . *** OPMERKINGEN *** * Van alle ingrediënten het gemalen product gebruiken. * Wees voorzichtig met kardemom en kruidnagel. * Anijs en foelie is moeilijk verkrijgbaar en kan evt. weggelaten worden. * Milder: witte peper weggelaten, nootmuskaat vervangen door foelie (foelie is het vlies dat rond de noot van de nootmuskaat zit en is milder van smaak).

Materialen

Mengschaaltje. Maatlepelsetje (genoemde hoeveelheden zijn misschien wat veel, vandaar dat de verhoudingen zijn vermeld. Erg handig is een 'maatlepelsetje' met daarin lepeltjes voor 1/8, 1/4, 1/2 en 1 theelepel).

Bronvermelding