Pikante pompoensoep met geroosterde knoflook. Heerlijk

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 22 keer bewaard

Ingrediënten

  • VOOR DE SOEP:
  • 1 pompoen (liefst biol.)
  • 2 bollen knoflook
  • 2 tak verse tijm
  • 5 eetl olijfolie
  • 2 fijn gesnipperde uien
  • 1 theel gemalen koriander
  • 1,2 L kippenbouillon (event. van tablet)
  • 3 eetl verse, fijngehakte oregano
  • gemalen zwarte peper
  • zeezout
  • VOOR DE SALSA:
  • 4 tomaten
  • 1 rode paprika, zaadjes verwijderen
  • 1 verse rode peper, zaadjes verwijd.
  • 3 eetl olijfolie (extra vergine)
  • 1 eetl balsamicoazijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 graden C. VOOR DE SOEP: Leg knoflookbollen op een velletje aluminiumfolie en giet er 2 1/2 eetl. olijfolie overheen. Voeg de tijm bij de knoflook en vouw het folie dicht. Leg dit pakket op een bakplaat. Bestrijk de pompoen met 1 eetlepel olijfolie en leg deze ook op de bakplaat. VOOR DE SALSA: Leg ook de tomaten, paprika en rode peper op de plaat. Rooster de groenten 25 min. VOOR DE SALSA: Neem de tomaten, paprika en rode peper uit de oven. VOOR DE SOEP: Verlaag nu de temeratuur van de oven tot 190 graden en rooster pompoen en knoflook nog zo'n 25 minuten tot ze zacht zijn geworden. Verhit de rest van olie in een flinke, zware koekepan en fruit de uien met de koriander ca. 10 minuten of tot ze zacht zijn. VOOR DE SALSA: Verwijder vel van paprika en rode peper en pureer ze met de tomaten en 2 eetlepels olijfolie in een keukenmachine of blender. Roer de balsamicoazijn erdoor en breng de salsa op smaak. Voeg desgewenst nog wat olie toe. VOOR DE SOEP: Knijp de teentjes geroosterde knoflook uit de velletjes en voeg ze toe aan de uien. Schep het vruchtvlees van de pompoen uit de schil en doe het in een (braad)pan. Voeg de bouillon, 1/2 theel. zout en flink wat peper toe. Breng de soep aan de kook en laat 10 min. zacht koken. Voeg de helft van de oregano toe en laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep, eventueel in porties, in een keukenmachine of blender tot een romige soep. Ook is het mogelijk de soep door een fijne zeef te drukken. Verwarm de soep weer in een schone pan, maar laat het niet meer koken. Als het nodig is, doet u er nog een beetje peper en zout bij. Schep de soep in voorverwarmde borden of soepkommen. Voeg wat tomatensalsa toe en strooi de rest van de oregano erover. Serveer direct. Tip: Ik kruid de pompoensoep ook wel eens met een beetje in olijfolie aangebakken rode currypasta in plaats van peper, omdat ik daar liefhebber van ben.

Bronvermelding