Stoofpeermousse met in amandel gepaneerde ijsbolletjes

Gebak, Nagerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 18-05-2006 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 bak koelverse stoofperen (400 g, AH)
  • 200 ml slagroom
  • 25 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el limoensap
  • 3 blaadjes rode of witte gelatine
  • 1 zakje amandelschaafsel (45 g AH)
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 75 ml rode port
  • 14 lange vingers
  • 4 bolletjes vanilleroomijs

Bereiden

Voorbereiden : Stoofpeertjes in zeef laten uitlekken, vocht opvangen. Van stoofpeertjes 4 partjes aan 1 kant in lengte insnijden, zodat waaiervorm ontstaat. Rest van peertjes fijnsnijden. In koele kom slagroom met suiker, vanillesuiker en limoensap lobbig kloppen. Kom met plasticfolie afdekken en in koelkast zetten. Gelatine 5 min. in glas met koud water weken. Amandelschaafsel in droge koekepan kort roosteren en op bord laten afkoelen. Gelatine goed uiknijpen. Opgevangen stoofpeertjesvocht met speculaaskruidenen mespunt zout in steelpannetje verwarmen. Port door perenvocht roeren. Pan van vuur nemen en gelantine in warme vocht oplossen. Van mengsel 4 el apart houden (bijv. in glas schenken). Rest in kom schenken en deze in grotere kom met ijskoud water zetten. Gelatinemengsel al roerend in ca. 10 min. lobbig laten worden (let op : dit proces kan ineens erg snel gaan!). Helft van slagroom door lobbig gelatinemengsel spatelen. Stukjes stoofpeer voorzichtig erdoor spatelen ( door te lang spatelen Gaat mengsel schiften). Mousse 3-4 min. afgedekt in koelkast zetten. Lange vingers halveren. Op vier dessertborden ringvormpje zetten. Lange vingers met besuikerde kant tegen wand in ringvorm zetten. Stoofpeertjesmousse in ringvorm scheppen en bovenkant gladstrijken. Achtergehouden gelatinemengsel klein beetje verwarmen (glas in schaaltje kokend water zetten) zodat het weer vloeibaar wordt. Mengsel met lepel voorzichtig over bovenkant van mousse verdelen. Borden afdekken met plasticfolie en mousse nog minstens 30 min. in koelkast laten opstijven. Bereiden : Glad mes tussen koek en rand van ringvorm haken en ringvormpjes voorzichtig verwijderen. Bolletjes ijs snel door amandelschaafsel rollen en met peerwaaiertjes naast stoofpeertjesmousse leggen.

Materialen

4 open ringvormpjes (bakringen, doorsnede 7,5 cm), plasticfolie

Bronvermelding