Appelcharlotte met creme fraiche

Gebak, Nagerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 30-06-2005 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 6 sneetjes oud witbrood (casino)
  • 4 zoete appels, bijv elstar
  • 100 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 125 ml creme fraiche

Bereiden

Citroen schoonboenen en helft van schil raspen (vrucht wordt verder niet gebruikt) Korst van sneetjes brood snijden en elk sneetje in vieren snijden. Broodkwarten naast elkaar op werkvlak of op groot bord leggen. Appels schillen, in 4 parten snijden, klokhuis verwijderen en partjes halveren. Oven voorverwarmen op 200 C. In koekenpan boter en suiker laten smelten, regelmatig roeren. Vanillestokje in lengte openen, met mespunt merg eruit schrapen. Merg door botermengsel roeren, ook lege vanillestokje in pan leggen. Helft van botermengsel over broodrepenuitsmeren. Rest van botermengsel op matig vuur nog 5 min. laten bruisen tot mengsel lichtbruin wordt (= karameliseren). Appelstukjes en citroenrasp erdoor roeren en geheel nog ca. 15 min. zachtjes laten stoven tot meeste vocht verdampt is en appeelstukjes goed gaar zijn. Af en toe omscheppen. Vanillestokje uit pan nemen. Wand en bodem van vormpjes met brood bekleden, door de broodkwarten, met besuikerde zijde buiten, elkaar overlappen in vormpjes te leggen. Goed aandrukken. Appel over vormpjes verdelen en nogmaals goed aandrukken. Bovenkant van vormpjes afdekken met aluminiumfolie en op rooster in midden van oven zetten. Charlottes ca. 30 min. bakken, tot brood goudbruin is. Creme fraiche met vork losroeren. Vormpjes uit oven nemen, folie verwijderen en zijkant van chalottes met mes lossnijden. Telkens bord op vormpje leggen, samen keren en even schudden, zodat charlotte uit vormpje loskomt. Charlottes warm serveren met royale schep creme fraiche.

Materialen

4 soufflevormpjes (inhoud 150 ml), aluminiumfolie

Bronvermelding