Gebraden ananas met vloeibaar chocoladecakje

Gebak, Nagerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 30-06-2005 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 3 vanillestokjes
  • 150 gr suiker
  • 1 ananas
  • 12 kruidnagels
  • 200 gr roomboter
  • 75 gr honing
  • 125 ml slagroom
  • 3 el basamicoazijn
  • 100 gr extra bittere chocolade in stukjes
  • 2 cupjes gepasteuriseerde eieren (danegg)
  • 1 cupje gepasteuriseerde eierdooiers (danegg)
  • 50 gr bloem

Bereiden

Voorbereiden : Dag van te voren Een vanillestokje opensnijden, merg eruit schrapen en door suiker roeren. Onder- en bovenkant van ananas snijden. Ananas rechtop op snijplank zetten, van bovenaf schil in repen eraf snijden en bruine pitjes wegsnijden. Overige 2 vanillestokjes in de lengte halveren. Met satestokje in ananas 4 diepe inkepingen maken en telkens half vanilliestokje hierin steken. Kruidnagels everedig verdeeld in ananas prikken. Oven voorverwarmen op 160 c. In pan ananas in 50 g boter aanbraden en ui pan nemen. Honing en suiker door bakboter roerenen laten oplossen. Room door honingmengsel roeren. Ananas met honingmengsel in ovenschaal leggen en in midden van oven 1 uur brden, elk kwatier een kwartslag draaien. Ovenschaal uit oven nemen, azijn toevoegen en ananas laten afkoelen. Ananas met braadvocht in afgesloten plastic zak minimaal 24 uur in koelkast laten liggen, zodat smaak zich kan ontwikkelen. Volgende dag In grote pan water aan de kook brengen. Chocolade boven kleinere pan verbrokkelen en 100 g boter in klontjes toevoegen. In kom eieren met eierdooiers en 50 g suiker loskloppen. Rest van suiker over espressokopjes verdelenen binnenkant van kopjes ermee bedekken. Vuur laag draaien en kleine pan in pan met koken water hangen. Choclade al roerend laten smelten. Pannetje van vuur nemen en eimengsel erdoor roeren. Bloem er voorzichtig door spatelen. Chocoldebeslag over kopjes verdelen en koel zetten. Bereiden : Oven voor verwarmen op 175 C. Ananas opnieuw in saus verwarmen. Ananas uit saus nemen, in vieren snijden en harde kern verwijderen. Rest van (koude) boter in blokjes snijden, ineens aan warme saus toevoegen en met garde snel door saus kloppen tot saus licht bindt. Saus warm houden. Kopjes met chocoladebeslag op rooster in midden van ovenschuiven en ca.10 min. bakken zodat buitenkant gestold, maar binnenkant nog vloeibaar is. Chocoladecakjes uit oven nemen en minimaal 2 min. laten rusten. Voorzichtig op buitenkant van cakeje kloppen of deze stevig genoeg aanvoelt. Zo niet, nog even laten staan. Niet in cakejes prikken. Op elk kopje bord leggen, omkeren en 30 sec. laten rusten. Kopjes van cakejes af tillen. Ananas met saus ernaast scheppen. Lekker met vanilleroomijs.

Materialen

sate stokje, 4 oven bestendige espressokopjes (100 ml) ingevet, ovenschaal (30x30 cm). plasticfolie

Bronvermelding