Speculaasparfait

Anders, Nagerecht, 6 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 16-05-2005 | 20 keer bewaard

Ingrediënten

  • 3 eidooiers
  • 100 gr suiker
  • 1 borrelglas amaretto
  • 1,5 dl melk
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 6 amandelspeculaasjes
  • 2 dl slagroom
  • evt. slagroom om te garneren

Bereiden

Klop de eidooiers, suiker en de amaretto met de mixer in ca 5 minuten licht en luchtig. Intussen de melk aan de kook brengen en met de kruiden laten trekken. Klop de warme melk in een dun straaltje door het dooiermengsel. Doe alles terug in de pan en breng goed roerend net tegen de kook aan (neem de pan van het vuur bij het eerste plofje, omdat de dooiers anders gaan stollen en de vla schift). Zet de vla in een pan met een laag koud water en laat de vla onder af en toe roeren afkoelen. Verkruimel de speculaasjes grof. Bekleed de cakevorm met gladfolie. Klop de slagroom stijf en spatel door de afgekoelde vla. Spatel er de koekkruimels door en schep het mengsel in de vorm. Zet goed afgedekt in de diepvries. Dit kan enkele dagen van te voren gemaakt worden! Zet de parfait 20 minuten voor het serveren in de koelkast. Stort uit de vorm en snijd in plakken. Verdeel de plakken over de bordjes en serveer met een toef stijfgeslagen slagroom. Extra lekker met portvijgen! Zie het recept portvijgen met vanille ijs elders in mijn kookschrift.

Materialen

cakevorm inhoud ca 1 liter

Bronvermelding