Zwart-witfotografie

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Zwart-witfotografie

Toen fotografie net was uitgevonden, wist men niet beter dan dat foto’s zwart-wit waren. Pas later, bij de opkomst van Kodachrome, kwam er langzaam maar zeker kleur in de fotografie. Toch wordt er vandaag de dag nog steeds wel in zwart-wit gefotografeerd. Relatief ‘gewone’ foto’s, kunnen in zwart-wit ineens veel mooier uitkomen. Door de afwezigheid van kleur worden de contouren, de compositie en het lichtinval ineens veel beter zichtbaar dan op een kleurenfoto. CEWE geeft je in dit blog tips voor mooie zwart-wit foto’s.

Zoek het contrast!

Zwart-wit fotografie leent zich uitstekend voor het fotograferen van harde contrasten. Bijvoorbeeld de donkere lijnen die ontstaan door het licht dat door een raam naar binnen schijnt. Zwart-wit fotografie leent zich ook uitstekend voor foto’s die je overdag maakt. Het felle zonlicht is dan vaak niet geschikt voor kleurenfoto’s, maar zonder kleur komen de foto’s des te mooier uit.

Bewerk je foto’s naderhand

Je kunt ervoor kiezen om je camera op de zwart-wit stand te zetten bij het fotograferen. Maar beter is het om de foto in kleur én in RAW te schieten en na afloop van je fotosessie te bewerken in een fotoprogramma. Je kunt de waarden dan namelijk zelf aanpassen. Als je de foto bij voorbaat al in zwart-wit schiet, dan kiest de camera voor jou en is het lastiger om de foto te bewerken naar jouw wensen. Je kunt je foto’s overigens ook omzetten naar zwart-wit in de software van CEWE.

Kijk op een andere manier

Om mooie zwart-wit foto’s te kunnen maken, moet je op een andere manier naar het object kijken dat je wilt fotograferen. Zo moet je goed op de compositie letten, maar ook op het licht en de schaduw. Hoe valt het licht en kun je daarvan profiteren? Als licht van de zijkant valt, kun je vaak veel beter de details van een object zien.

Wat werkt altijd goed?

Portretfoto’s, architectuurfoto’s en winterlandschappen werken altijd goed in zwart-wit. Veel historische foto’s zijn gemaakt in zwart-wit, dat vaak veel krachtiger en expressiever overkomt dan een kleurenfoto. Architectuurfoto’s doen het ook vaak goed in zwart-wit, doordat je hiermee heel goed de lijnen en vormen van het gebouw kunt benadrukken. Met name het ochtendlicht biedt kansen voor sterke contrasten en structuren van gebouwen. Winterlandschappen zijn geschikt voor zwart-wit fotografie, doordat er veel wit aanwezig is door de vorst en de sneeuw. Daardoor steken de objecten extra sterk af. Normaliter zou grasveld immers wat grijzig worden op een zwart-wit foto. De laken van sneeuw over het grasveld, zorgt ervoor dat de contouren van de kale boom in het veld nog beter afsteken.

Niet alles werkt in zwart-wit

Zoals altijd met fotografie: het blijft een kwestie van uitproberen. Soms denk je dat een foto erg mooi wordt in zwart-wit en dan valt het toch tegen. Met name felle kleuren – bijvoorbeeld een felle bloem tegen een felle achtergrond – vallen op een zwart-wit foto vaak helemaal weg. Blijf oefenen en proberen, je komt er toch alleen achter door het zelf te doen!