Fotogebied uitgelicht: Lake District en Yorkshire Dales

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Eens in de tijd licht AH Fotoservice een fotogebied uit. Wat zijn de highlights? Wat moet ik zeker fotograferen op deze plaats? Waarom is juist dit gebied zo uniek? Deze keer licht AH Fotoservice de wonderbaarlijke omgeving van het Lake District en Yorkshire Dales uit. Diep in het hart van Groot-Brittannië en met de hoogste toppen van Engeland moet je deze twee natuurgebieden eigenlijk eens in je leven bezoeken.

Natuur

Het Lake District is een merengebied met maar liefst zestien meren dat zich bevindt in het graafschap Cumbria. De meren en bergen van dit gebied zijn ontstaan in de oertijd en het is bijzonder om te zien dat het gebied nog steeds het oergevoel in de mensen naar boven brengt. Yorkshire Dales grenst aan het Lake District. Het is daardoor zeer aantrekkelijk om gelijk beide natuurgebieden te bezoeken. De gebieden geven je een gevoel van een zijn met de natuur en je omgeving. Dit deel van Engeland bezoek je, net als bijna heel Groot-Britannië, niet voor het mooie weer, maar wel voor de mystieke omgeving en prachtige natuur. Indien je het fotograferen graag met wandelen combineert is de omgeving erg geschikt. Maak lange wandelingen door het woeste landschap en fotografeer de vergezichten vanaf één van de vele bergtoppen. Het regenachtige weer in dit landschap, maakt de natuur erg groen en kleurrijk. Gebruik het miezerige weer voor het maken van foto’s van de dreigende luchten boven het ruige landschap of voor mystieke natuurfoto’s.

Cultuur

De inwoners van de twee natuurgebieden leven al jaren van de opbrengst van het schapenhoeden. Hierdoor vind je in dit gebied veel, typisch Engelse, stenen muurtjes om het graasland van de schapen af te scheiden. Ook komen hier veel wollen producten vandaan zoals truien. In het gebied vind je ook veel bosbouw. Bovendien is tegenwoordig het toerisme een grote inkomstenbron voor de bevolking van de twee nationale parken. Hoewel Groot-Brittannië behoorlijk dichtbevolkt is, wonen er niet veel mensen in de twee nationale parken. Er zijn wel een aantal kleine en vaak oude plaatsjes zoals Kendal. Dit plaatsje wordt ook wel Grey Auld town genoemd vanwege de leistenen gebouwen in dit stadje.

Jouw camera-instellingen voor het Lake District en Yorkshire

Omdat de weersomstandigheden over het algemeen wat donker zijn in de gebieden, moet je de camera-instellingen naar deze omstandigheden aanpassen. Bewolkt weer vereist een juiste lichtbalans. Selecteer deze door bij je instellingen voor lichtbalans naar het wolk-symbooltje te gaan. Een lager diafragma-getal vereist minder licht, hierdoor kun je betere foto’s maken bij minder licht. Ook het gebruik van een hogere ISO-waarde kan zorgen voor een lichtere foto. Fotografeer de meren ook eens op een andere manier, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een lange sluitertijd. Dat zorgt voor een mooi effect op de foto, doordat het lijkt alsof het meer tot rust komt. Omdat het hier om landschapsfotografie gaat, is het gebruik van een statief bovendien aan te raden.

Het is mooi om te zien hoe de inwoners van Groot-Brittannië en Ierland samenwonen met de natuur. De gebieden zijn in goed evenwicht met de natuurlijke leefomgeving en onze westerburen zijn een voorbeeld van hoe je als mens in harmonie met de natuur samen kunt leven. Deze natuurgebieden zijn slechts twee voorbeelden van dit prachtige land dat nog veel meer te bieden heeft!