Vogels-fotograferen

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Vogels fotograferen

Ze hebben het niet gemakkelijk in deze tijd van het jaar. De grond is regelmatig bevroren, waardoor het lastig zoeken is naar voedsel. Gelukkig zijn er veel mensen die de kleine fladderaars een handje helpen met vetbollen, speciaal pindakaas en strooivoer. Het voederen van vogeltjes in een winterse omgeving levert prachtige tafereeltjes op. Maar ook ‘in het wild’ vliegen er genoeg vogeltjes rond die de moeite van het fotograferen waard zijn. Hoewel het fotograferen van vogels allesbehalve gemakkelijk is, geldt ook hiervoor: oefening baart kunst!

Begin in je eigen achtertuin / op je balkon

Wil je oefenen met het fotograferen van dat kleine grut, begin dan in je eigen achtertuin of (minder ideaal, maar niet onmogelijk) op je balkon. Het duurt vaak even voordat vogeltjes jouw voederplekje hebben ontdekt, dus begin op tijd met voederen. Hang een vogelhuisje op en doe er voer in, hang wat vetballen aan uitstekende delen van je woning, schutting of garage en – als het kan – zorg dat er voldoende struiken en boompjes in je tuin staan. Als je jouw vogelplekje nog moet inrichten, houd er dan ook direct rekening mee dat je de vogeltjes wilt fotograferen. Zorg voor een mooie (rustige) achtergrond, zoals bijvoorbeeld een boom, een heg of – als je die luxe in je achtertuin hebt – een vrij uitzicht.

Ga naar buiten en heb geduld

Hoewel je een mooi tafereeltje hoogstwaarschijnlijk vaak ziet als jij net lekker warm en droog binnenzit, is het maken van foto’s door het raam geen succes. Wil je echt goede foto’s maken, dan zal je naar buiten moeten gaan en geduld moeten hebben. Blijf stil zitten en wacht tot de vogeltjes jouw voederplekje hebben ontdekt. Vogels kunnen heel goed zien en horen. Zorg er daarom voor dat je niet teveel opvalt en de vogeltjes afschrikt. Biedt jouw tuin de mogelijkheid om bijvoorbeeld achter een muurtje, bosje of schutting te gaan zitten zonder het zicht op het vogeltafereeltje te verliezen, dan is dat natuurlijk de meest ideale situatie.

Houd de weersverwachting in de gaten

Heb je wat geoefend met het fotograferen van vogeltjes in de achtertuin, dan kun je ook eens proberen om vogels in de natuur te fotograferen. Bekijk van tevoren de weersverwachting en houd rekening met de hoeveelheid licht. Een mooie zonnige dag is natuurlijk mooi voor je foto, maar kan er voor zorgen dat je tegen het licht in moet fotograferen (wat in sommige gevallen helemaal niet erg is overigens). Een grauwe dag kan je foto afvlakken. Een gewone, heldere Hollandse dag met lichte bewolking en niet teveel wind, regen of andere neerslag is daarom perfect voor het fotograferen van vogels.

Stel van tevoren je camera goed in

Ben je van plan om erop uit te trekken, zorg er dan voor dat jouw camera op de juiste manier is ingesteld. Vogels zijn super beweeglijk, waardoor je bijna gedwongen wordt om een snelle sluitertijd te kiezen. Bovendien wil je dat de focus komt te liggen op de vogel en niet op alles wat eromheen gebeurt. Stel daarom ook je diafragma in. Kies bij voorkeur voor een groot diafragma (en dus een kleine diafragmawaarde) van ongeveer f/5 à f/5.6.

Gedrag

Iedere vogel gedraagt zich weer anders. Een musje beweegt zich schokkerig, een spreeuw gehaast en een merel hipt en stapt en blijft tussendoor wat meer stilstaan. Bestudeer het gedrag van de vogel die je wilt fotograferen, zodat je weet wat je op welk moment ongeveer kunt verwachten. Dat zorgt er namelijk voor dat je weet wanneer het beste moment is voor een foto. Bedenk bovendien of je jouw vogeltje vliegend wilt vastleggen of juist als het stil zit.

Statief

Omdat de vogels zelf al veel bewegen, kan een statief je helpen om alvast jouw eigen bewegingen weg te halen. Met name als je niet van plek naar plek loopt, maar op één plek blijft zitten, dan is een statief een welkome aanvulling op je uitrusting. Op die manier hoef je geen ondergrond te vinden waarop je je armen laat rusten, maar kun je vertrouwen op de stevigheid van het statief. Ook hier maakt het natuurlijk uit of je vogels in de lucht wilt fotograferen of terwijl ze ergens zitten te rusten. Met een statief ben je immers minder flexibel en is het niet zo gemakkelijk om snel je camera op een zwerm vogels in de lucht te richten.

AH Fotoproducten

Heb jij mooie foto’s van de vogeltjes in je tuin of in de natuur gemaakt? Druk ze dan af op canvas, op een kalender of – ook leuk – op een puzzel. Zo heb je niet alleen plezier van het fotograferen, maar ook van het bekijken van de foto’s.
Veel fotografeerplezier!