Stationsfotografie

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Stationsfotografie

Stations.. Veel mensen komen er elke dag, anderen hebben meer de voorkeur voor hun trouwe vierwieler. Toch is dat voor de échte fotograaf erg jammer! Hoewel je met de auto vaak een hoop vertraging en volgepropte treinen ontloopt, biedt de gemiddelde file je niet echt mooie fotomomenten. Hoe anders kan dat zijn voor een dagje met de trein. CEWE heeft voor jou een lijstje gemaakt van de mooiste fotowaardige stations van België en Nederland.

Station Antwerpen       

10. Valkenburg

Dit kasteelachtige station uit 1853 is het oudste, nog bestaande station van Nederland. Om het plaatje compleet te maken, rijdt de Zuid-Limburgse stoomtrein maatschappij (Z.L.S.M.) nog zeer regelmatig haar ritje van en naar dit station. Een uitstekende gelegenheid om dit prachtige station, samen met een klassieke stoomlocomotief, te fotograferen. Om er zeker van te zijn dat je de trein niet mist, kan je het beste even de dienstregeling op de site van Z.L.S.M. checken!

9. Station Gent-Sint Pieters

Station Gent-Sint Pieters is sowieso prachtig om te zien, maar de klokkentoren is wat dit gebouw extra uniek maakt. Het lukt je niet om het gebouw in één rechte lijn met de klok te fotograferen, want de klok is asymmetrisch geplaatst ten opzichte van het gebouw. Bezoek ook zeker even de stationshal voor het sierplafond.

8. Arnhem Centraal

Na oud komt natuurlijk nieuw – en nieuw is dit mooie station zeker! Dit in 2015 opgeleverde gebouw, is een nieuwe parel van de Gelderse hoofdstad. Een zogenoemde klein-fles was de inspiratie voor het moderne ontwerp van dit station. Het kenmerk van de klein-fles is dat de fles geen duidelijk zichtbare binnen- of buitenkant heeft. Dit zorgt voor een ruimtelijk en helder gebouw. Reden genoeg om de groothoeklens niet te vergeten!

Station Leuven       

7. Station Leuven

Dit station is bij uitstek geschikt om te fotograferen. Dat komt door de veelzijdige plaatjes die het kan opleveren. Aan de voorkant denk je bijna dat je een Frans paleis binnenwandelt en aan de achterkant sta je opeens op een modern station. Vind je de overkapping van de perrons op lakens lijken? Dan heeft de architect zijn inspiratie goed toegepast, want zijn inspiratie vond hij in – jawel – witte lakens!

6. Rotterdam Centraal

Met architectuur hebben ze wel wat in Rotterdam. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Erasmusbrug of de Markthal. Waar de Rotterdammers nu ook trots op mogen zijn, is het nieuwe station dat in 2014 opgeleverd werd. Doordat de architect zich liet inspireren door een kas, geeft het station je een ruimtelijk gevoel. Waar dan de schans aan de voorkant vandaan komt, daar mag je zelf over fantaseren!

Station Den Haag HS

5. Den Haag HS

Dit station bezit samen met Baarn, Amsterdam Centraal, Apeldoorn, Den Haag Centraal en Vlissingen over een mooie wachtkamer voor de koning. Alhoewel we Willem en Maxima toch niet snel in de spits vinden, is het toch een leuk vertrek om te fotograferen. Om het vertrek van binnen te bekijken heeft de NS hiervoor een speciale site gemaakt.

4. Luik-Guillemins

Het imposante station van Luik werd in 2009 pas officieel geopend terwijl de oplevering officieel al in 2006 zou plaatsvinden. Maar het was het wachten waard! De grote glazen overkoepeling van het gebouw zorgt voor een groots en helder station. De gemiddelde voetbalclub wordt waarschijnlijk jaloers op de prachtige en indrukwekkende ingang.

3. Amsterdam

Doen die twee statige torens jou ook zo aan een ander gebouw in Amsterdam denken? Dat kan! Dit station is het eerste Nederlandse station dat door een bekende ontwerper, genaamd Pierre Cuypers, is ontworpen. Pierre was ook de architect van het Rijksmuseum. Als je hier dan toch bent, neem dan ook eens een kijkje bij de fietsenstalling. De wirwar van stalen rossen is leuk om op de foto te zetten.

2. Groningen

Een gebouw waar de Groningers trots op zijn! De nummer één van Nederland is station Groningen. Als je dit station bezoekt, valt er genoeg te fotograferen. Neem bijvoorbeeld de prachtige, kleurrijke stationshal met haar sierlijke plafond. Als je dan toch helemaal in het hoge Noorden bent, fotografeer dan ook gelijk even het peerd van Ome Loeks voor het station. Omdat het station behoorlijk breed is neergezet, kan je het station ook mooi fotograferen vanaf het eilandje van het Groninger museum.

Station Antwerpen

1. Antwerpen

Er kan er maar één de mooiste zijn! Op slechts vier uurtjes treinen vanaf de nummer twee in deze lijst, vinden we station Antwerpen. Dit station doet je meer denken aan een kathedraal dan aan een station. In de volksmond wordt het station dan ook wel spoorwegkathedraal genoemd. Loop rond en ervaar het zelf. Werkelijk alles aan dit station is prachtig!
Wat is jouw favoriete station om te fotograferen? Vertel het ons in de opmerkingen. Heb jij een mooie foto van een station gemaakt? Bestel hier jouw favoriete foto op canvas met deze prachtige foto.