Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

We gebruiken steeds vaker onze smartphone om een foto te maken. Dat is ook logisch, aangezien je deze meestal bij de hand hebt en je geen extra tas voor je camera mee hoeft te nemen. Hoewel de telefooncamera’s steeds beter worden, is het wel iets lastiger om er echt mooie foto’s mee te maken. Maar het kan wel! Als je met deze tips rekening houdt, krijg je het beste resultaat!.

Maak een goede foto

Omdat we onze smartphone altijd bij de hand hebben, wordt het maken van foto’s sneller iets wat je ‘even’ doet. Daardoor ben je veel minder bezig met de compositie en het beeld dat je probeert vast te leggen, zodat foto’s vaak onscherp, bewogen of gewoon niet zo mooi zijn. Probeer, ook als je met je smartphone fotografeert, de tijd te nemen om een goede foto te maken. Een foto waarvan de compositie en de details kloppen, is altijd leuk om naar te kijken, ook al is de kwaliteit van het beeld wat minder.

Houd de camera stil    

Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor het maken van mooie foto’s met je smartphone. Als je de telefoon stil houdt, maak je het voor de camera een stuk eenvoudiger om scherp te stellen en dat zie je terug in de foto. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als bij de vorige tip; neem even de tijd. Zorg dat je stevig staat en houd je camera met twee handen vast. Duw eventueel zelfs je ellebogen tegen je zij of gebruik een stoel, tafel of hekje ter ondersteuning. Je foto’s zullen er direct op vooruit gaan!

Liever niet zoomen

Het zoomen van een smartphone is (in de meeste gevallen) iets heel anders dan het zoomen van een andere camera. Een smartphone maakt namelijk gebruik van digitale zoom, waarbij een gedeelte van de foto wordt uitvergroot en opgeblazen, wat de kwaliteit van de foto niet ten goede komt. Wil je inzoomen, probeer dan eerst zelf dichterbij het onderwerp te komen. Lukt dat niet, dan kun je eigenlijk beter niet zoomen (of je erbij neerleggen dat de foto niet zo mooi wordt…) Tegenwoordig zijn er ook steeds meer smartphones die optische zoom hebben, dat werkt wel zoals bij een ‘gewone’ camera en hiermee kun je dus wel inzoomen.

Stel zelf scherp

Een van de voordelen van de camera op je smartphone is het touchscreen. Maak hier gebruik van, zeker bij het scherpstellen. Laat dit niet aan de camera over, maar tik zelf even het scherm aan op de plek waar je de focus wilt. Kleine moeite, groot resultaat!

Ga dichtbij

Waar veel smartphone-camera’s wel heel goed in zijn, is het fotograferen van dichtbij. Probeer maar! Je kunt mooie foto’s maken door je onderwerp dichtbij te halen. Een extra voordeel van een smartphone is dat deze licht en beweeglijk is, waardoor je ook onder rare hoeken foto’s kunt maken. Je kunt in veel gevallen dus veel dichterbij komen dan met een gewone camera, zeker als je dit vergelijkt met een spiegelreflexcamera, waarbij je door de lens moet kijken. Doen! :)