Productfotografie

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Productfotografie

Of je nu je familie en vrienden jaloers wilt maken met jouw laatste aanwinst, je (ongebruikte) spullen wilt verkopen op internet of van plan bent om een CEWE FOTOBOEK te maken van een product dat je dierbaar is: in alle gevallen doe je je best om het product zo goed mogelijk op de foto te zetten. Hoe je dat doet? AH Fotoservice geeft je tips!

Type camera

Om de beste productfoto’s te maken, bepaal je eerst met welk type camera je gaat fotograferen. Voor het maken van foto’s met een spiegelreflexcamera gelden namelijk andere richtlijnen dan wanneer je foto’s met een smartphone of compactcamera maakt. Heb jij een spiegelreflexcamera en wil je super scherpe foto’s maken? Houd dan een klein diafragma en een lange sluitertijd aan. Zet je camera op een statief of een vaste ondergrond om beweging in je foto te voorkomen.

Maak je jouw foto’s met je smartphone, bedenk dan dat je met je toestel niet goed kunt inzoomen. Beter is het om wat dichter op het onderwerp te gaan staan. Meer tips voor het maken van foto’s met je smartphone, lees je hier. Het voordeel van een compactcamera is dat deze diverse ‘standen’ kennen, zoals bijvoorbeeld voor macrofotografie (tulp), landschapsfotografie (berg) of voor situaties met veel beweging (rennend mannetje). Probeer de verschillende standen uit en ontdek met welke modus jij de mooiste foto’s van je product kunt maken!

Achtergrond

Naast dat je nadenkt over de instellingen van je camera, is ook de omgeving waarin je de foto neemt van belang. Vaak focus je vooral op het object en blijkt achteraf dat er iets op de foto staat dat er niet op had moeten staan. De achtergrond is dan ook minstens zo belangrijk als het object dat je wilt fotograferen.

Wat de beste achtergrond is, hangt af van je product. Zo kun je kiezen voor een witte achtergrond / studiosetting als je de aandacht echt alleen op het product wilt leggen. Niets leidt dan af, maar de foto wordt er ook een beetje saai van. Liever een iets warmere achtergrond? Probeer eens hout als achtergrond, door je product bijvoorbeeld op een houten tafel te leggen of tegen een houten schutting te plaatsen. Wil je een meubelstuk fotograferen? Dan is het de moeite waard om het product in een interieursetting te fotograferen, zodat mensen kunnen zien hoe goed het meubelstuk tot in een interieur tot zijn recht komt. Kortom; denk na over de achtergrond en pas het aan op het product dat je wilt fotograferen.

Het mooiste product

Voor een echt mooie foto maak je jouw product natuurlijk eerst even schoon of poets je ‘m wat op. Daarnaast is het handig om, als je een product wilt verkopen, te laten zien wat de verhoudingen zijn. Dat doe je door iets naast het product te leggen waarvan iedereen het formaat wel ongeveer kent, zoals bijvoorbeeld een pen, een kopje of een bloemetje. Zo voorkom je dat het product te groot of te klein lijkt en de eventuele koper teleurgesteld raakt als hij het product in het echt ziet.

Belichting

De beste foto’s maak je met een natuurlijke lichtbron. Fotografeer je product daarom buiten of vlakbij een raam. Natuurlijk zorg je er wel voor dat je de foto neemt vanuit een goede positie en dat het licht vanaf de zijkant of van achteren komt. Tegen het licht in fotograferen zorgt voor een te donkere foto.

Heb je geen natuurlijk licht of wil je jouw productfotografie professioneel aanpakken, dan kun je een studiosetting te creëren. Handig is dan om een set studioflitsers aan te schaffen – die zijn er in diverse soorten, maten en merken. Studioflitsers zorgen voor een gelijkmatige en professionele belichting van je product.

Perspectief

Om een goed beeld te creëren van je product, fotografeer je het vanuit verschillende posities. Maak zowel detailfoto’s als overzichtfoto’s en denk goed na over de verschillende hoeken waar vanuit je de foto maakt. Let er bijvoorbeeld op dat je product niet veel kleiner of juist veel te groot lijkt.

Hoewel je veel variatie kunt brengen in je productfoto’s, blijven ze vaak wat saai, doordat er niet veel gebeurt. Om de foto’s spannender te maken, kun je ervoor kiezen om ook foto’s te maken van het gebruik. Bijvoorbeeld door die oldtimer te fotograferen terwijl er iemand in rijdt, door even op die wielrenfiets te stappen en iemand te vragen om jou te fotograferen of door simpelweg even een kopje in die vaatwasser te zetten die je graag wilt verkopen. Heb je een leuk kledingstuk gekocht? Trek ‘m dan ook even aan, zodat je vriend(in) een goed beeld krijgt van je nieuwste aanwinst.

Veel plezier bij het fotograferen!