Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Panoramafoto’s herken je altijd direct aan het formaat: mooie, brede foto’s die veel meer laten zien dan een gewone foto. Daarmee is panoramafotografie dus heel geschikt voor landschappen. Bovendien doen ze het erg goed in je liggende fotoboek (met fotopapier!). En wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf panoramafoto’s te maken? Je kunt dit op verschillende manieren doen. Wij hebben tips!

Manier 1

Gebruik je mobiele telefoon. De meeste smartphones hebben een heel goede mogelijkheid om panoramafoto’s te maken. Ga op zoek naar ‘Panorama’ of een ‘berg’-icoontje in de instellingen van je camera. Gevonden? Beweeg je mobiel dan langzaam van links naar rechts, terwijl je de cameraknop ingedrukt houdt. Zorg nu dat de pijl in je scherm de rechte lijn (horizon) volgt. Et voilà, jouw panoramafoto is een feit. Bovendien hebben de foto’s die je met je smartphone maakt een hoge resolutie, dus je kunt ze gerust in een fotoboek plaatsen of omtoveren tot een mooie poster.
Tip: Neem altijd even de tijd als je een panoramafoto maakt; als er veel mensen in of voor je onderwerp lopen, wacht dan op een rustig moment.

Manier 2

Misschien beschik jij wel over een camera met panorama functie. Er zijn merken (zoals Sony en Fuji) die met één beweging van de camera een panorama in elkaar zetten van hoge kwaliteit. Andere camera’s hebben bijvoorbeeld een stitch-functie (Canon) die je helpt met het overlappen van de opname. Achteraf kun je de genomen foto’s met behulp van de meegeleverde stitch-software dan samenvoegen. Pak de handleiding er dus even bij om te kijken wat jouw camera kan!

Manier 3

Wanneer je camera niet over een panorama functie beschikt, maak je de foto’s toch gewoon zelf? Deze kun je dan achteraf, bijvoorbeeld met het gratis programma Image Composite Editor (ICE) van Microsoft, aan elkaar zetten. Wie een ander bewerkingsprogramma heeft, kan dat natuurlijk altijd gebruiken. Lees binnenkort meer over hoe je zelf panoramafoto’s met je camera maakt.

Manier 4

Je kunt ook gewoon de verhouding van een foto aanpassen om een beetje het panoramagevoel te evenaren. Je ziet ze vaak in website headers of wat dacht je van de omslagfoto van je Facebookpagina? Alles wat je hoeft te doen is een stuk van de boven- en/of onderkant van je foto te snijden. Je kunt de hoogte van je foto ook ter plekke aanpassen in de CEWE FOTOBOEK-software. Plaats de foto in het fotoboek en trek aan de vierkantjes op de gele rand om de foto. Zo creëer je in een handomdraai een heel mooie panorama foto in je fotoboek.

Om panoramafoto’s nog mooier uit te laten komen in je fotoboek kies je voor een liggend CEWE FOTOBOEK Large of XXL met fotopapier. Je foto’s worden dan zonder onderbreking afgedrukt over twee pagina’s. Een aanrader!