Vijf tips voor de omslag van je CEWE FOTOBOEK

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Vijf tips voor de omslag van je CEWE FOTOBOEK

Je hebt je fotoboek samengesteld met de grootst mogelijke zorg. Alle foto’s staan op hun plek, zijn goed uitgelijnd en de volgorde van je fotoverhaal klopt ook nog eens. Maar… wat ga je met de cover van je CEWE FOTOBOEK doen? Wat voor soort kaft wil je? En.. welke foto is het állermooiste en verdient een plekje op de omslag van je boek? CEWE geeft je een aantal tips waar je op kunt letten bij het ontwerpen van je cover.

Tip 1: Kies het type kaft

Bij CEWE vinden we dat je de keuze moet hebben – of dat nu op het gebied van fotoboekformaat is of op het gebied van kaftsoort. Je kunt zelf bepalen wat voor uitstraling je jouw boek wilt meegeven. Er zijn een aantal kaften waarbij je helemaal zelf de vormgeving kunt bepalen, zoals bijvoorbeeld een foto, een bepaalde kleur of tekst. Je hebt de mogelijkheid om zelf een omslag te ontwerpen bij de hard cover kaft, de soft cover kaft en het fotoschrift. Kun je niet kiezen of heb je liever geen foto op de omslag van je boek? Dan kun je het beste gaan voor een linnen of leren omslag. Jij bepaalt!

Tip 2: Kies een foto die het thema weergeeft

Ga je voor een van de kaftsoorten waarbij je zelf het ontwerp kan bepalen, dan is dat natuurlijk even puzzelen. Welke foto(‘s) is of zijn het mooiste of passen het beste op de voorkant.
De meeste CEWE fotoboeken worden gemaakt rondom een bepaald thema; een huwelijk, een vakantie, het zesde, zevende, achtste (…) levensjaar van één van de (klein)kinderen… Het leukste is dan om een foto te kiezen waarbij het direct duidelijk is waar het CEWE fotoboek over gaat. Zijn jullie op wintersport geweest met het gele gezin? Ga dan voor de gezinsfoto van jullie gezin op de berg met de ski’s onder gebonden. Is opa 80 geworden? Zet een mooie foto van de opa van vroeger én van nu op de omslag van het boek. Heb je een boek gemaakt waar niet een specifiek thema aan te koppelen is, maar is het voornamelijk een verzameling van allerlei foto’s? Ook dan kun je een passende omslag maken, door bijvoorbeeld één foto als achtergrond te kiezen en wat kleinere foto’s op een rij op de cover.

Tip 3: Experimenteer met pagina-indeling

Zoals we hierboven al een beetje aanstipten: je kunt variëren met je pagina-indeling. Het is dus echt niet zo dat je maar één of twee foto’s kunt gebruiken voor de cover van je fotoboek. Zo kun je gaan voor één foto per pagina, maar ook voor een heleboel. Het aantal foto’s op je cover kun je namelijk zelf bepalen.
Bovendien hoeft niet je hele achtergrond te bestaan uit foto. Je kunt ook kiezen voor een (neutrale) achtergrondkleur en daar vervolgens een aantal foto’s ‘opplakken’ (eventueel met kader, zie tip 5), zodat ze er mooi uitspringen. Of kies voor een heleboel (piep)kleine foto’s naast elkaar. Dan krijg je een hele drukke, maar wel een hele leuke cover.
Ook mooi: kies één foto en laat ‘m over zowel de voorkant als de achterkant lopen. Kies bijvoorbeeld die ene panorama foto van dat mooie natuurgebied of een mooie portretfoto van je dochter, waarbij je de middenkant van haar gezicht precies op het midden van het boek laat vallen. Het geeft een grappig effect.

Tip 4: ga voor een tekst op je omslag

Natuurlijk zegt een foto meer dan duizend woorden. Maar als je ieder jaar een CEWE fotoboek maakt van jullie strandvakantie, dan is die kenmerkende strandfoto van jullie fijne gezin op de omslag van het boek misschien niet goed genoeg om de fotoboeken van elkaar te kunnen onderscheiden. Je kunt dan heel eenvoudig een titel toevoegen aan het boek met de software van CEWE. Daarbij kun je kiezen uit verschillende lettertypes. Staat je favoriete lettertype er niet tussen? Geen enkel probleem, je kunt dan gewoon vanuit een tekst editor knippen en plakken. Schrijf de tekst bijvoorbeeld in Word en knip en plak ‘m vervolgens in je boek. Wil je ook niet de standaard lettertypes van een tekst editor gebruiken? Op dafont.com en 1001freefonts.com vind je duizenden lettertypes. Daar zit vast een mooie tussen voor op de omslag van je CEWE FOTOBOEK.

Afhankelijk van het thema van je boek, is het in sommige gevallen ook leuk om een tekst op je omslag te zetten (bij voorkeur op de achterkant). Vertel kort waar het boek over gaat óf zet een mooi gedichtje op de omslag van het boek die betrekking heeft op het thema.

Tip 5: gebruik de cliparts

De laatste tip heeft betrekking op de versiering van je boek. Net als voor de binnenkant van je CEWE FOTOBOEK, kun je namelijk ook voor de cover onze leuke cliparts, sjablonen en kaders gebruiken. We hebben de verschillende versiersels geordend op thema. Zo kun je heel snel de juiste cliparts vinden voor jouw fotoboek. En vind je het aanbod niet uitgebreid genoeg? Klik dan op de rode knop ‘meer’ in het softwareprogramma van CEWE en je vindt nog vele andere mogelijkheden. Daar staan vast een aantal cliparts, sjablonen of kaders in waar jij de voorkant van je boek mooi mee kunt versieren.

Al zin om aan de slag te gaan? Veel ontwerpplezier!