Landschapsfotografie

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Landschapsfotografie, maar dan anders

Je kent het vast: je loopt in een prachtig landschap. De natuur is overweldigend mooi, de bergen gigantisch en imposant en het licht is bijna magisch. Je maakt doorlopend foto’s om dit beeld thuis met je vrienden en familie te kunnen delen en misschien zelfs zo’n prachtige, zelfgemaakte foto aan de muur te kunnen hangen. Eenmaal thuis blijken de foto’s flink tegen te vallen. Niets van het indrukwekkende landschap komt ook maar in de verste verte goed uit op je foto’s. Wil je deze teleurstelling voorkomen? AH fotoservice geeft je een paar handige tips voor landschapfotografie.

Gebruik een statief

Funest voor een mooie landschapfoto is beweging. Om de details van het landschap zo goed mogelijk vast te kunnen leggen is een statief dan ook echt een vereiste. Kies voor een stevig en zwaar statief, zodat je zoveel mogelijk beweging voorkomt. Ga je voor het echte werk, dan is een draadontspanner ook aan te raden. Doordat je de knop van de camera indrukt, ontstaat er immers ook beweging. Een draadontspanner is een schakelaartje die via een draad verbonden is met de camera, zodat je ‘m op afstand kunt bedienen. Heb je geen draadontspanner, dan kun je natuurlijk ook de zelfontspanner van je camera aanzetten. De camera doet er dan even over om een foto te maken, waardoor de ergste trillingen voorbij zijn.

Het landschap zelf

Het klinkt als een open deur, maar naast dat je camera goed ingesteld moet zijn en je je apparatuur goed voor elkaar moet hebben om écht goede landschapfoto’s te kunnen maken, is het ook belangrijk dat het landschap zelf ‘een beetje meewerkt’. Dat wil zeggen: het weer moet goed zijn en het landschap moet wat gevarieerd zijn. Als fotograaf moet je bovendien goed letten op de compositie. Daar zijn diverse regels voor die je eenvoudig kunt toepassen, zoals bijvoorbeeld de regel van derden. Met deze methode verdeel je het landschap (denkbeeldig of door middel van een functie op je camera) in negen vlakken. Door de lijn van de horizon te plaatsen op een lijn van het raster, heb je een spannendere compositie, dan wanneer je lukraak een foto schiet. Zo kun je de horizon op de onderste lijn van het raste laten vallen, maar ook op het bovenste. Varieer in compositie en je zal het verschil vanzelf gaan zien.

Wees je bewust van het landschap

Als je een landschap gaat fotograferen, doe je dat meestal omdat je ‘m ook heel mooi vindt. Het is natuurlijk super gaaf om een mooie foto te maken, maar zorg er ook voor dat je voor, tijdens of na het maken van de foto even een moment pakt om zelf te genieten van het uitzicht. Hoe sterk foto’s ook kunnen zijn, een herinnering is duizend maal sterker en indringender. En een herinnering aan een prachtig plaatje is nog vele malen mooier dan een foto!