Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

De Kerst fotograferen

De kerstversiering binnen en buiten, de kerstboom - liefst met cadeautjes eronder -, de gedekte tafel met je familie eraan: de kerstdagen zijn een dankbaar onderwerp voor fotografie. De wereld wordt immers uitgedost met de mooiste dingen. CEWE helpt je op weg om al die mooie dingen vast te leggen.

De kerstboom

Je ziet ze vast verschijnen op sociale media (en misschien plaats je ze zelf ook wel): de foto’s van de kerstboom. Iedereen is apetrots op zijn of haar eigen exemplaar. Niet zo gek, want het brengt toch extra gezelligheid in huis. Wil je dat jouw kerstboom er op de foto net zo mooi uitziet als in het echt? Dan hebben we een paar fotografietips voor je:

  • Zet de flitser uit. Hoewel je jouw kerstboom waarschijnlijk bij schemer of in het donker gaat fotograferen (dan zie je de lichtjes immers goed), is het verstandiger om je flits uit te zetten. Houd je de flitser van je camera wel aan, dan blijft er namelijk niets over van die gezelligheid: de warmte uit de foto is dan weg.
  • De juiste belichting. Wil je een echt mooie foto, dan ontkom je er bijna niet aan: experimenteren met het licht in de ruimte. De kans is groot dat alleen het licht van de kerstlampjes niet voldoende is voor een echt mooie foto. Doe dan ergens anders in de woonkamer nog een extra lampje aan en probeer het nog eens.
  • Iedere situatie is weer anders, dus je moet even de tijd nemen om te ontdekken wat voor jouw foto de juiste hoeveelheid licht is.
  • Gebruik een statief. Door in een donkere ruimte te fotograferen en de flitser uit te zetten, wordt de sluitertijd vaak langer. Daardoor duurt het langer voor de foto genomen is en, je raadt het al, is de kans groter dat je foto bewogen is. Heb je een statief, dan is het zeker raadzaam deze te gebruiken.
  •  

    De voorpret

    Het optuigen van de kerstboom, het inpakken van de cadeautjes, de voorbereidingen voor het kerstdiner: de tijd voor kerst is minstens zo gezellig als de kerstdagen zelf. Waardevolle momenten, die je natuurlijk graag wilt vastleggen. Zorg er dus voor dat je ook in de voorbereidingen je camera paraat hebt. Oh enne… vraag je familie of vrienden om af en toe ook een foto te maken. Jij was immers ook bij die voorbereidingen aanwezig ;-).