Interieurfotografie: een rondleiding door het huis

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Een tijdje geleden schreven we een blog over het fotograferen van je interieur. Hierbij ging het vooral over hoe je jouw interieur het beste op de foto kon zetten en wat je beter niet kan doen en hoe je het huis aantrekkelijk maakt voor een potentiële koper op de foto. In dit blog gaan we dieper in op het fotograferen van je huis. We lichten per ruimte de charmes en fotogenieke delen uit door middel van een rondleiding door het huis.

De hal

Waar kunnen we deze blog beter beginnen dan in de hal? De hal is dé ruimte waar jij je vrienden en familie een hartelijk welkom heet en ook een plek waar je weer afscheid van ze neemt. Afhankelijk van het type huis waarin je woont kan deze plek een erg sierlijke of juist een strak design hebben. Als jouw huis in die eerste categorie valt, concentreer je dan tijdens het fotograferen vooral op deze sierlijke details: de mooie tegels op de vloer, de wenteltrap naar de bovenverdieping of de glinsterende kroonluchter zijn mooie details om op de foto te zetten. Bij de wat strakke hal fotografeer je juist meer het geheel. Door de deur open te houden en zo een foto van buiten naar binnen te maken creëer je een leuk diepte-effect. Het diepte-effect krijg je door dichtbij en veraf op één foto te laten terugkomen: dit doe je door iets wat heel dichtbij staat in de hoek van de foto te fotograferen. Het perspectief wordt hierdoor groter en de hal lijkt langer op de foto.

De keuken

De keuken is misschien wel de gezelligste en meest sfeervolle ruimte in je huis. Terwijl de geur van vers bereid eten of pas gezette koffie je tegemoet komt, geniet je hier van de mooie gesprekken aan het aanrecht of aan de keukentafel. Niet voor niets noemt men de keuken vaak het hart van het huis. Bij het fotograferen van een keuken is het natuurlijk niet mogelijk om de lekkere geuren op de foto te zetten; de sfeer fotograferen kan daarentegen erg goed. Het aanrecht fotografeer je het beste tijdens het koken: zorg ervoor dat rommel zoveel mogelijk is opgeruimd. Als je dan ook nog iets kleurrijks kookt, zoals een knalrode curry of een grote pan paella, dan kun je het eten op de foto bijna ruiken!

Naast een goede foto van het aanrecht, kan een foto van de keukentafel natuurlijk niet ontbreken. Dek de tafel eerst sierlijk voor de foto: poets de wijnglazen op, zorg dat alles recht ligt, gebruik gevouwen servetten en polleer het bestek nog eens goed. Voor een extra chique effect kun je gebruikmaken van tête-à-tête’s: dit zijn langwerpige tafelkleden. Tête-à-tête betekent letterlijk oog tot oog en je legt deze loper dan ook in de breedte van de tafel. Als laatste tip doet een bosje bloemen ook wonderen voor een mooi aangeklede tafel. Na al het aankleden is het nog zaak dat je dit moois op de foto zet. Bij het fotograferen wordt al jouw voorbereidend werk beloond. Die strak aangeklede tafel of de kleurrijke gerechten op het aanrecht staan geweldig op de foto. Zorg voor voldoende licht in de ruimte met behulp van bijvoorbeeld wat daglicht.

De woonkamer

Na een lekker etentje aan de sierlijke tafel ga je natuurlijk even uitbuiken. Dit doen de meeste mensen in hun woonkamer. Hoe je deze ruimte fotografeert, is afhankelijk van het soort woonkamer. Heb je een strak interieur? Dan wil je op de foto ook de strakke lijnen van deze kamer laten terugkomen: concentreer je dan ook op de lijnen in de kamer. Bij een meer huiselijke woonkamer is het verstandig om je juist meer op de huiselijke sfeer te concentreren. Fotografeer hier bijvoorbeeld die mooie boekenkast of de gezellige open haard. Om een extra huiselijke sfeer te creëren, kun je in de woonkamer ook mensen op de achtergrond fotograferen. Zo creëer je een extra huiselijke sfeer. Hetzelfde geldt voor de keukentafel. Een gedekte tafel is mooi, maar met je gasten op de foto wordt het pas echt een gezellige boel op de foto.

Badkamer

De badkamer is een plek waar je heerlijk tot rust kan komen: lekker in bad bijkomend van een intensieve dag op het werk. Omdat rust zo belangrijk is in de badkamer, is het verstandig om deze rust terug te laten komen op de foto. Maak een mooie close-up van het vallende water uit de douchekop of een meer romantische foto van wat brandende kaarsjes op de badrand.

De slaapkamer(s)

Na een warm bad kruip je uiteindelijk in een heerlijk bed. Om de slaapkamer goed op de foto te zetten is het belangrijk dat het bed mooi opgemaakt is. Op sites van hotels staan voorbeelden te over. Van gewoon netjes opgemaakte bedden tot complete versiersels zoals rozenblaadjes of van handdoeken gevouwen zwanen. Ook lichtinval is bij een slaapkamer erg belangrijk. Wie wil er nou niet ontwaken met het prachtige lichtinval van een zonnige zomerdag?

De foto’s kun je natuurlijk gebruiken om de woning aan te prijzen voor potentiële kopers, maar we waarschuwen je: als jij je woning zo leuk hebt gefotografeerd, wil je waarschijnlijk helemaal niet meer verhuizen ;-)! Succes met het fotograferen van je interieur.