Instellingen fototoestel

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Ons fototoestel is een apparaat dat steeds meer mogelijkheden biedt. Alhoewel dit natuurlijk bevorderlijk is voor het maken van al die mooie kiekjes, wordt het er allemaal niet eenvoudiger op. In de essentie zijn er nog steeds een paar instellingen van de camera die het belangrijkste zijn om te onthouden. Lees hieronder welke dat zijn.

Witbalans

Op de instellingen van je camera staat in het menu de optie witbalans. Witbalans wordt aangegeven met een icoontje. Door dit symbooltje te veranderen zal je zien dat de foto’s die je maakt warmer of juist koeler zijn . Je camera kijkt hierbij naar de hoeveelheid licht dat op de lens valt en compenseert dit met een ingebouwde instelling: witbalans. Je kunt het vergelijken met een TL-licht of een gewoon peertje voor in huis. Om je foto een wat sfeervoller beeld te geven is het belangrijk dat je met deze afbeeldingen gaat spelen. Het icoontje staat symbool voor een aantal kelvin. Bij een warmer licht gebruik je een lagere kelvin. Let wel op dat je hem niet te laag zet, hierdoor kan het beeld wat te donker worden.

 

ISO

ISO geeft de filmgevoeligheid van de camera aan. Door ISO te gebruiken kun je eigenlijk met minder licht een helderder beeld op de camera krijgen. Dit is het gemakkelijkste uit te leggen door het verschil tussen binnen of buiten fotograferen op een klaarlichte dag. Stel dat je binnen een keer zo weinig licht hebt, dan moet je het ISO-getal een keer zo hoog zetten dan buiten (bijvoorbeeld van 100 naar 200). ISO kan je bovendien erg goed helpen om op donkere plaatsen, zonder flitser, toch heldere foto’s te krijgen.

Sluitertijd

Een sluitertijd geeft eigenlijk aan hoe lang het beeld op de sensor van een camera valt. Bij een lange sluitertijd valt er een tijdje een bepaald beeld op de sensor. Je kunt je voorstellen dat er bij beweging iets van vervaging op de foto staat. Een lange sluitertijd is erg gevoelig voor elke beweging die je zelf maakt. Het gebruik van een statief is dan ook erg nuttig bij het gebruiken van een lange sluitertijd. Een lange sluitertijd is uitermate geschikt voor het fotograferen van bewegende beelden zoals een waterval. Doordat het bewegende beeld als één beeld op de foto komt, krijg je een creatief effect van het bewegende beeld. Hierboven zie je een voorbeeld van hoe dit eruit ziet bij het fotograferen van een autoweg in de nacht.

Zoom en focus

Eén van de meest basale instellingen van de camera is de zoom en focus van een lens. Alhoewel er ook lenzen beschikbaar zijn zonder zoom mogelijkheid is dit toch wel één van de bekendste opties van een spiegelreflexcamera. Ook de focus die je gebruikt met de camera, kan erg bepalend zijn voor de uiteindelijke foto. Je kunt ook eens proberen te fotograferen met een handmatige focus i.p.v. de autofocus. Je hebt op deze manier helemaal zelf in de hand hoe je de focus gebruikt.

Diafragma

Een andere erg bekende optie is de diafragma. Deze sluit aan op bovenstaande omdat het ook met de lens te maken heeft die je op de camera plaatst. Het diafragmagetal geeft aan hoeveel licht er op de sensor valt. Het vertelt je hoe groot de opening van de camera is. Doordat er minder licht op de camera valt, wordt het beeld dat op de camera valt scherper. Dit is het geval bij een hoog diafragmagetal. Bij een laag diafragmagetal is de opening groter en valt er meer beeld op de camera. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld sneller een beeld met een vage achtergrond en een heldere voorgrond.

Natuurlijk zijn er nog veel meer instellingen voor de camera. Als je bovenstaande instellingen onder de knie hebt, dan ben je al een behoorlijk goede fotograaf. Het is vaak de combinatie van instellingen die maakt dat je een mooie foto maakt. AH Fotoservice wenst je veel succes met het gebruiken van deze instellingen!