Opvallende foto’s: spelen met hoogte

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Bij het maken van leuke foto’s is het onderwerp natuurlijk belangrijk, maar ook hóe je een foto maakt heeft veel invloed. Het levert leuke resultaten op als je vanaf een andere positie fotografeert, bijvoorbeeld van onderaf of juist van (grote) hoogte. Je ziet dat veel bij receptfotografie, maar je kunt het natuurlijk op bijna alles toepassen!

Als je van bovenaf fotografeert, zie je heel andere details. Omdat je vaak een rustige ondergrond hebt (een tafel of een vloer), valt deze minder op. Hierdoor kan de foto zelf wat drukker of voller zijn, zonder dat het onrustig wordt. Ook krijg je vanzelf wat meer diepte in je foto. Kijk maar eens wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een bos bloemen, een schaal appels of een stapel boeken van bovenaf fotografeert!   

Ook andersom, vanaf de onderkant, kun je mooie foto’s maken. Dit is niet bij alles mogelijk, omdat je natuurlijk wel aan de onderkant moet kunnen komen ;) Het gaat het makkelijkst bij bomen of gebouwen, maar de leukste resultaten krijg je als het object eigenlijk niet zo groot is. Als je kinderen of huisdieren fotografeert terwijl je door de knieën gaat, verandert het hele perspectief. Je kind lijkt ineens een reus! En als je toch aan het uitproberen bent met je camera, kijk dan eens wat er gebeurt als je die bos bloemen, die schaal appels of die stapel boeken van onderaf fotografeert. Leuk toch!.