Historische foto's

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Fotografie speelt voor veel mensen een belangrijke rol in hun persoonlijke geschiedenis. Je kunt foto’s uit je jeugd bekijken en weer helemaal terug gevoerd worden naar die periode. Zo is het ook met historische foto’s. In de geschiedenis van de mensheid zijn er talloze impactvolle foto’s genomen. De boodschap achter deze foto’s kan ons verbazen, inspireren,emotioneren of kan symbool staan voor een bijzondere gebeurtenis of een belangrijke tijd uit de geschiedenis. Dat betekent niet per definitie dat deze foto’s van hoge kwaliteit zijn. De plaats en de tijd waarop de foto is genomen, in combinatie met de achterliggende boodschap, maken een foto tot een historische foto. AH Fotoservice dook in de geschiedenis en zocht vier historische foto’s op met een bijzondere lading.

 

Earthrise

1968, William Anders
Earthrise is één van de bekendste foto’s uit de geschiedenis. Deze foto werd gemaakt door William Anders tijdens zijn ruimtevlucht rond de maan. Het beeld is zo bijzonder, omdat het de eerste echte foto was die de mens liet zien hoe fragiel, uniek en bijzonder de aarde eigenlijk is. Samen met Lovell en Borman maakte Anders deel uit van de driekoppige bemanning van de Apollo-8, een ruimteraket van de NASA. Apollo-8 was het eerste bemande ruimteschip dat een baan rond de maan maakte.

Je vindt de foto hier.

Tank man

1989, Jeff Widener
Eén persoon kan het verschil maken. Dat dit niet alleen geldt voor machtige en invloedrijke mensen, liet een Chinees burger zien tijdens het Tiananmenprotest op het plein van de Hemelse Vrede in Peking. Terwijl het leger met tanks over een zijstraat bij het plein van de Hemelse Vrede reed, ging de ‘tank man’ voor de eerste tank staan. Ondanks dat de man alleen gewapend was met een plastic tas, reed de tank niet verder. Jeff Widener, een journalist die op het protest werd afgestuurd, maakte beelden van deze Chinese burger. De identiteit van de moedige Chinees is niet bekend en hij wordt daarom ook wel de onbekende protestganger genoemd.

Nieuwsgierig? Hier kun je de foto bekijken.

The terror of war

1972, Nick Ut
Alhoewel de meeste foto’s ons gelukkig aan leuke dingen doen denken, zijn er helaas ook altijd minder leuke, schokkende beelden. Beelden die onze ogen openen voor gebeurtenissen waar we liever niet aan willen denken. ‘The terror of war’ is zo’n foto. Nick Ut, een Vietnamees-Amerikaanse persfotograaf, maakte deze foto na een Napalmbombardement ten Noordwesten van de Vietnamese stad Saigon (nu Ho Chi Minh). Het naakte meisje , de rook op de achtergrond en de militairen achter de rennende kinderen kenmerken de ellende in de foto. Nick Ut vroeg zich gelijk af waarom het ene meisje geen kleren meer droeg. De reden hiervoor was dat de Napalm ernstige brandwonden had veroorzaakt aan het lichaam van het meisje. Het meisje zou de aanslag niet overleefd hebben als Nick haar niet naar een Amerikaanse post had gebracht ter behandeling van haar brandwonden.

Klik hier om de foto te bekijken.

Lunch atop a skyscraper

1932, fotograaf onbekend
We zouden ons comfortabelere plekken kunnen voorstellen om te lunchen. De bouwvakkers van Rockefeller Center in New York dachten hier duidelijk anders over. Op dik 250 meter hoogte zitten zij nog behoorlijk comfortabel, tenminste: zo lijkt het. Helemaal als je bedenkt dat er onder de balk niks anders was dan heel veel lucht. Deze foto werd gemaakt ter promotie van de nieuwe toren. Er is ook een minder bekende foto waarop een paar bouwvakkers even een dutje doen op dezelfde balk.

Je vindt de foto hier.

Bovenstaande en soortgelijke foto’s hebben een grote impact gehad op velen. Zelfs vandaag de dag zijn het bekende foto’s onder vrijwel iedereen. Erg bijzonder, als je bedenkt dat er tegenwoordig elke seconde duizenden foto’s gemaakt en verspreid worden.