De leukste fotowaardige uitjes in de herfst

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

De tijd van guur weer komt er weer aan. Regenachtige en miezerige dagen met veel wind staan weer voor de deur. Maar niet getreurd, want ook de herfst biedt geweldige mogelijkheden voor jouw passie om te fotograferen. Lees hieronder mee over de leukste fotowaardige herfst-uitjes.

Bezoek de natuur

Eén van de meest gewaardeerde dingen in de herfst is toch wel de natuur. Er gaat eigenlijk niets boven een verfrissende wandeling in een mooie najaarslucht door het plaatselijke bos of natuurgebied. Zoals het wonderbaarlijk is om te zien hoe de eerste knoppen aan de bomen komen in de lente, zo is het misschien nog wel unieker om te zien hoe de natuur zich voorbereidt op de winter. Bomen laten hun bladeren vallen om op deze manier voldoende water vast te houden in de winter. Als ze hun bladeren in de winter houden, verdampt het water sneller doordat er water door de bladeren stroomt. Dit water is nu juist zo schaars in de winter door een bevroren bodem of een gebrek aan water in de grond door een dik pak sneeuw. De bladeren en takken die op de grond liggen zijn een goede voeding voor diverse soorten schimmels. Deze schimmels uiten zich het beste door de mooiste paddenstoelen die je je maar kunt bedenken. Een lust voor de camera!

 

Bij het maken van een close-up van die ene geweldige vliegenzwam, zit je al snel met je knieën op de grond. Neem hiervoor bijvoorbeeld een plastic tasje mee waar je jouw knieën even op kan plaatsen bij het maken van de foto. Zo wordt je broek niet smerig! Bij het fotograferen van de herfstnatuur is het vooral mooi om de details te fotograferen. In het bos kan het in de herfst aardig donker zijn. Hierdoor ben je al snel genoodzaakt om gebruik te maken van een hogere ISO en een langere sluitertijd. Een statief kan je helpen om alsnog scherpe foto’s te maken. Vind je dit lastig tijdens het wandelen? Zoek dan een stabiele ondergrond waar je de camera op kunt zetten zoals een boomstronk. Gebruik uiteraard ook de juiste witbalans. Verander bijvoorbeeld het zonnetje(zonnig) naar een wolkje(bewolkt) om warmere foto’s te krijgen. Ten slotte is het erg belangrijk om rust te creëren op de foto. Dit doe je het beste door gebruik te maken van compositieregels.

Ga op stedentrip en bezoek de parken

Er zijn tal van groene steden die in de herfst toch iets minder groen zijn. De bladeren worden namelijk lichtbruin tot bordeauxrood en al die kleuren vallen op de straten van de stad, terwijl de andere helft nog aan de bomen hangt. Zoek steden op waar de inwoners nog één zijn met de natuur. Doordat er in deze steden veel groen is (of moet ik zeggen bruin), krijg je een gezellig herfstsfeertje. Als je het gure weer even zat bent, vlucht je in de steden snel genoeg naar één van de vele musea of winkeltjes. Kenmerkend aan mooie steden, zoals Amsterdam, Londen of New York, zijn de mooie parken. Toegankelijk voor iedereen en een oase van rust voor alle inwoners van de stad die toch even in de natuur willen zijn. Fotografeer de mooie vijver of het bankje met op de achtergrond de bladeren.

Zoek kastanjes en knutsel erop weg met je (klein)kinderen

Je herinnert het je misschien wel: die mooie herfst uit je jeugd waar je eerst kastanjes ging zoeken met je (groot)ouders en vervolgens de mooiste bouwwerken mocht maken aan de keukentafel. Een geweldige ervaring voor alle kinderen. Ga op zoek naar de mooiste kastanjes en knutsel de leukste bouwwerken. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar satéprikkers en kastanjes! Op internet zijn leuke ideeën te vinden voor knutselen met kastanjes. Vergeet natuurlijk niet om deze gezellige middag vast te leggen op camera! Zoals je kunt lezen staat de herfst vooral in het teken van de natuur. Trek er in het najaar dus lekker opuit en geniet ervan!