Zo maak je de mooiste herfstfoto's

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Zo maak je de mooiste herfstfoto's

De herfst staat weer voor de deur. Volgens veel fotografen het meest fotogenieke seizoen van allemaal. Niet zo gek, want in de herfst worden we omringd door de meest prachtige kleuren. Bovendien is het weer meestal behoorlijk wisselvallig en dus allesbehalve saai. Zorg daarom dat je je camera binnen handbereik hebt en ga eropuit! Wij hebben alvast een paar tips voor je op een rijtje gezet voor het maken van de mooiste herfstfoto’s.

1. Ga op zoek naar reflecties

De herfst is een fantastisch jaargetijde om levendige kleuren vast te leggen, óók in het water. Denk aan bomen vol prachtig gekleurde herfstgebladerte die weerspiegelen in meren en plassen. Ideaal om mooie reflecties te fotograferen. Maar denk ook aan de waterplassen na een flinke regenbui. Loop eens om een plas heen, ga door je knieën en probeer een mooie compositie te maken. Vooral in een stad kun je op die manier heel creatief gebouwen fotograferen. Richt je blik dus eens naar beneden en ga op zoek naar mooie reflecties.

2. Wees niet bang om vies te worden

Iedere fotograaf weet het: wie buiten mooie foto’s wilt maken, moet zich geen zorgen maken over modderige knieën of een nat achterwerk. En wees ook vooral niet bang om languit op je buik te gaan liggen middenin het bos. Hoe kun je anders die mooie paddenstoelen op een bijzondere manier vastleggen of al die gevallen herfstbladeren gebruiken als decor voor je landschapsfoto? Dichtbij de grond vind je niet alleen prachtige tafereeltjes, zo’n laag standpunt levert vaak ook heel bijzondere foto’s op.

3. Maak gebruik van wolken

Wie is er niet dol op zonnige herfstdagen met een strakblauwe lucht? Genieten! Maar toch, een paar wolken in je herfstfoto zijn ook helemaal niet zo verkeerd. Saai worden je foto’s er in elk geval niet van. Vooral die donkere regenwolken zorgen voor een heerlijk dramatisch effect in je landschapsfoto’s. Maak hier dus gebruik van! Wil je die wolkenlucht nog wat extra lading geven? Schroef een grijsverloopfilter op je lens voor mooie effecten.

4. Omarm de regen

Het regent natuurlijk het hele jaar door in ons land, maar vooral in de herfst. Reden om je camera thuis te laten? Welnee! Die vervelende regen kan juist hele leuke foto’s opleveren. Vooral als je kiest voor een snelle sluitertijd, want zo kun je de waterdruppels als het ware ‘bevriezen’. Zet de camera in de S- of Tv-stand en kies een sluitertijd van 1/500e seconde of sneller. Kinderen die in de plassen stampen, omhoog spattend water van auto’s die voorbij rijden en grote dikke druppels die uit de hemel vallen zijn nu een feestje om vast te leggen.

5. Pak de zon als ie er is

Na regen komt zonneschijn! Hoewel je ook prachtige herfstfoto’s kunt maken met een bewolkte lucht, valt de magie van de zon natuurlijk niet te ontkennen. De zon laat de wereld sprankelen! Vooral in de herfst waarbij de zon zorgt voor een extra warme, gouden gloed. Dus schijnt de zon en heb je tijd om er even met je camera op uit te trekken? Doe dat vooral, want voor je het weet zijn alle bomen kaal en moet je weer wachten tot volgend jaar.

TIP: Besluit je naar buiten te gaan in de regen? Zorg dan wel voor een goede bescherming van je camera. Zo kun je bijvoorbeeld speciale regenhoezen kopen, maar eigenlijk werkt een plastic tas of vuilniszak ook prima. Deze wikkel je gewoon rond je camera en met een stukje tape plak je het plastic aan elkaar vast. Stop dit standaard in je cameratas en je bent altijd goed voorbereid!