Drie fotowaardige stedentrips

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Drie fotowaardige stedentrips

Bij een fotowaardige stedentrip denk je al gauw aan de grote steden in Europa zoals Londen, Parijs en Barcelona. En hoewel deze steden absoluut het fotograferen waard zijn, zijn er ook veel steden in Europa die wellicht minder bekend, maar wel ontzettend ‘fotogeniek’ zijn. CEWE zocht drie unieke steden uit en zette bijbehorende fotografietips voor je op een rij.

Panoramafoto’s van Maribor, Slovenië

Sprookjesachtig, zo kun je Maribor het beste omschrijven. Een stad aan de rivier de Drava in het zuidoosten van Slovenië. Hoewel het de op een na grootste stad in Slovenie is, is Maribor nog nauwelijks door toeristen ontdekt. En dat is leuk, want dat geeft jou de kans om unieke foto’s te maken van deze prachtige Sloveense stad. De stad staat bekend om haar mogelijkheden voor prachtige panoramafoto’s. Een goede tip voor het maken van panoramafoto’s is om dit in verticale stand te doen. Omdat je toch al een panoramafoto (en dus een brede foto) maakt, zorg je er op deze manier voor dat je foto ook hoog wordt. Voor een echt goede panoramafoto zet je de camera bovendien op een statief. Zo zorg je ervoor dat je, terwijl je de panoramafoto schiet, op gelijke hoogte blijft fotograferen. Dat komt je foto absoluut ten goede. Ook leuk om te fotograferen is het Kurent Carnival, een festival in de lente waarbij je mythologische figuren door de stad ziet rondlopen. Absoluut de moeite van het fotograferen waard!

Historische fotografie in Gdansk, Polen

Bij een stad aan de zee in Europa denk je natuurlijk direct aan Barcelona. Maar ook Gdansk in Polen is gelegen aan zee, en wel aan de Oostzee. Gdansk heeft een prachtig historisch centrum, waar je volop de mogelijkheid hebt om foto’s te maken. Het zal je opvallen dat de panden in dit stadje veel lijken op de historische panden in Nederland. Dat komt doordat de architect die deze gebouwen heeft ontworpen een Nederlander was. Als je in Gdansk bent, vergeet dan niet om de Zuraw te fotograferen. Een prachtig historisch kraangebouw aan de rand van de Motlawa rivier, dat symbool staat voor de handel in deze Hanzestad.
Fotografietip: alhoewel de historische panden natuurlijk prachtig zijn om in hun volledigheid te fotograferen, zijn ook de details van deze gebouwen de moeite waard. Zoom in op karakteristieke details en leg de prachtige elementen en patronen van de historische architectuur vast. Wil je toch een foto maken van een pand in zijn geheel? Dan is het verstandig om een groothoeklens te gebruiken. Het is namelijk vrij lastig om een groot gebouw met een gewone lens vast te leggen. Let bij het vastleggen van een gebouw bovendien goed op de compositie. Het kan geen kwaad om eens om het gebouw heen te lopen en te kijken wat de beste hoek is van waaruit je de foto kunt nemen.

Romantisch fotograferen in Bergamo, Italië

Bergamo wordt ook wel de mooiste stad van Lombardije, Noord-Italië, genoemd. Gelegen op slechts driekwartier van Milaan en het Gardameer en een half uur van het Iseomeer is dit een stad waar je je zowel een weekend als een hele week kunt vermaken. Fotografen kunnen hier al helemaal hun hart ophalen. Naast de prachtige, historische gebouwen, is het Italiaanse leven hier goed merkbaar en dat leven leent zich dan ook perfect voor fotografieliefhebbers. Bergamo is een romantisch stadje en dat wil je natuurlijk ook in je foto’s laten terug komen. Met name de tijd van de dag is bepalend voor de romantiek in je foto. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds aan het einde van de dag kun je handig gebruik maken van het prachtige licht dat de zon je geeft. Speel met de witbalans om de juiste gloed in je foto’s te laten terugkomen. Dit kun je handmatig doen, maar veel camera’s hebben ook verschillende automatische instellingen, zodat je niet zelf met de instellingen hoeft te prutsen. Zet de witbalans bijvoorbeeld op ‘bewolkt’ of ‘schaduw’ om een warmere gloed over je foto te krijgen. Heb jij zelf een goede ervaringen met een wat onbekendere, maar fotowaardige stad in Europa? Laat het ons en de andere lezers gerust weten in een berichtje hieronder. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen!