Creativiteit

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

5 tips: zo word je creatiever

Een flinke dosis creativiteit zorgt voor leuke foto’s én mooie fotoproducten. Iedereen wordt ermee geboren, maar helaas raken velen van ons hun creativiteit gaandeweg een beetje kwijt. Althans, dat denken we. Maar niets is gelukkig minder waar! Uiteindelijk blijkt creativiteit ook gewoon een vaardigheid die je kunt leren en ontwikkelen, net als autorijden of skiën. Lees hier hoe je jouw creativiteit vergroot.

1. Omarm het kind in jezelf

De beste wetenschappers, kunstenaars en Nobelprijs-winnaars, ofwel de ‘allergrootsten’ op aarde, hebben altijd veel gespeeld in hun leven. Zo bleven ze creëren en ontdekken. Of zoals Pablo Picasso zei: “Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.” Laat het idee dat je altijd beheerst en ‘normaal’ moet doen, los. Lach, zing en dans!

2. Doe nieuwe dingen

Wie zich openstelt voor de wereld om zich heen, laat automatisch meer creativiteit toe. Wees dus nieuwsgierig, stap uit je comfortzone en ga nieuwe dingen leren. Elke gemeente heeft wel een aanbod van leuke cursussen of workshops, en anders wel in de dichtstbijzijnde stad. Dus ga leren fotograferen, schilderen, pottenbakken of toneelspelen. Of schrijf je in voor een gratis webworkshop om nog mooiere fotoboeken te maken. Kortom: leer iets nieuws, creëer en geniet!

3. Ga ertussenuit!

Mensen die vol frustraties en irritaties zitten, gaan verkrampen en zijn alles behalve ontvankelijk voor creativiteit. Pak dus voldoende rustmomenten en zorg dat je je batterij geregeld helemaal oplaadt. Ga er ook gewoon even lekker tussenuit. Lang weg hoeft niet, plan bijvoorbeeld een leuke stedentrip. Een geheel nieuwe omgeving met allerlei nieuwe indrukken doet wonderen voor je gemoedsrust en creativiteit!

4. Zorg voor voldoende beweging

Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, het zorgt ook voor meer creativiteit. Dat onderzocht de Leidse cognitief psycholoog Lorenza Colzato. Wel is het belangrijk dat je lichaam eraan gewend is om actief bezig te zijn. Anders gaat een groot deel van de energie die voor creatief denken is bestemd op aan het bewegen zelf. Dus zorg dat je zeker vier keer per week lekker sportief bent. Denk aan hardlopen, fietsen of een stevige wandeling.

5. Draag een notitieboekje bij je

Er bestaat ook nog zoiets als microfotografie. Dat zijn foto’s van dingen die je met het blote oog niet meer kunt waarnemen en dit wordt gedaan met behulp van een microscoop. Micro fotografie begint bij een vergroting van meer dan 20x. Maar laten wij het lekker houden bij ‘dichtbij fotografie’. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons vooral weten, vinden we leuk!