Fotograferen tijdens jouw citytrip

Terug naar overzicht
Meer artikelen tonen

Fotograferen tijdens jouw citytrip

Anno 2017 reizen we steeds sneller van A naar B. Met goedkope vluchten, betere wegen en goede (internationale) treinverbindingen wordt het steeds interessanter om even “een weekendje” of “een dagje” een leuke stad te bezoeken. AH Fotoservice geeft je tips voor het fotograferen van jouw uitstapje naar de stad.

Het materiaal

Als je een goedkope vlucht boekt voor een citytrip, dan kun je vaak alleen handbagage meenemen. Ook als je met de trein gaat wil je niet de hele tijd met veel bagage rondzeulen. Je zal daarom selectief moeten zijn bij het inpakken van je tas. Als je verschillende lenzen of een statief meeneemt, dan neemt dit al snel veel plaats in van je (hand)bagage. Bepaal voorafgaand aan de reis wat je wilt zien in een de stad en welke lens daar het meest geschikt voor is. Is je koffer of tas ook zonder camera en attributen te vol en kan er daardoor niets meer bij dan alleen een compactcamera? Niet getreurd. Ook met een compactcamera kun je goede foto’s maken. Let er wel op dat je de opties van deze camera helemaal kent zodat je alle mogelijkheden van de compactcamera maximaal kan benutten in de stad

De bezienswaardigheden en het fotograferen

Vrijwel elke stad heeft zijn favoriete bezienswaardigheden. Met name in grote steden zijn dit vaak populaire objecten of gebouwen. Hierdoor zijn er vele foto’s van een bepaald gebouw of object gemaakt. Doordat bezienswaardigheden vaak vanuit een bepaalde hoek worden gefotografeerd – meestal op ooghoogte – wordt jouw foto niet echt origineel als je hetzelfde gaat doen als alle andere toeristen. Je kunt natuurlijk proberen om vanuit een standaardpositie een nog betere foto te maken dan alle andere mensen die bijvoorbeeld de Eiffeltoren op de foto hebben gezet, maar je kunt ook proberen om het te fotograferen object vanuit een andere hoek te fotograferen. Fotografeer bijvoorbeeld de Eiffeltoren eens van de onderkant in plaats van de zijkant. Ook je houding verandert veel aan de foto: ga liggend of hurkend fotograferen of zoek juist een verhoging op een bankje of een muurtje, ga dichterbij staan dan normaal of juist verder weg. Doordat je het perspectief verandert zal je zien dat je leukere en meer originele foto’s maakt dan je normaal zou doen.

Het tijdstip van fotograferen

Het tijdstip van fotograferen verdient in deze blog speciale aandacht. Doordat je vast niet de enige stedentripper bent, kan je rekenen op veel andere toeristen die dezelfde stad bezoeken. Dit kan leuk zijn als je veel mensen bij elkaar wilt fotograferen, maar over het algemeen staat je “mede toerist” eigenlijk een beetje in de weg. Door vroeg op pad te gaan heb je zelf een mooier beeld op de meeste bezienswaardigheden en maak je bovendien geen foto’s waar veel toeristen bij op staan. Niet echt een ochtendmens? Dat maakt niet uit. Ook ‘s avonds zijn er bij de meeste bezienswaardigheden minder toeristen. Nu de zon steeds weer wat later ondergaat heb je ook ‘s avonds genoeg licht voor een mooie foto. Bijkomend voordeel van ‘s ochtends of ‘s avonds fotograferen is dat dit ook de mooiste momenten zijn om te fotograferen. Het eerste en laatste uur zonlicht van de dag wordt omschreven als het gouden uur en geeft jouw foto’s een magisch effect. Daarnaast kan je ook in het donker nog goed fotograferen, vooral van de gebouwen die mooi verlicht worden door schijnwerpers kun je ‘s avonds nog mooie foto’s maken. Om de juiste instelling te vinden kan je spelen met de ISO-waarde, de diafragma-instellingen en de sluitertijd van de camera. Verder is het aan te raden om een statief te gebruiken.

Leuke originele stedentrips

Alhoewel bekende steden zoals Parijs, Amsterdam of Rome prachtig zijn om een keer te bezoeken, zijn er natuurlijk meer steden. Door ook eens in andere steden te kijken word je vaak aangenaam verrast. Hieronder zijn alvast drie stedentrip tips:

#1 Brugge

Met de heerlijkste speciaalbieren en veel oude gebouwen is deze stad zeker de moeite om een keer te bezoeken. De Belfort van Brugge en het stadhuis zijn erg fotowaardig. Ook de gracht en haar Brugge eeh.. bruggetjes moet je zeker niet overslaan op de foto’s.

#2 Dresden

De meeste mensen kiezen bij een stedentrip naar Duitsland voor de hoofdstad Berlijn. Alhoewel Berlijn een hele mooie stad is, zijn er meer steden in Duitsland die een bezoekje waard zijn. Eén daarvan is Dresden. Met het bombardement op Dresden in 1945 werd het grootste deel van de stad met de grond gelijk gemaakt. Het is dan ook wonderbaarlijk om te zien hoe goed de Duitsers deze stad weer in ere hebben hersteld.

#3 Den Bosch

De stad van Jheronimhus Bosch is, met zo’n kunstenaar, natuurlijk een een prachtstad voor de kunstliefhebber. Maar ook als je minder geïnteresseerd bent in kunst heeft de hoofdstad van Noord-Brabant veel te bieden. Lekkere restaurantjes en goede winkels zijn er in overvloed. Vergeet ook zeker niet een Bossche bol te eten!

Een laatste tip: fotograferen is natuurlijk geweldig om te doen, maar vergeet tijdens je stedentrip vooral niet te genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft!